Fumători la 15 ani. Ce spun medicii de la Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara despre dependența de tutun

Fumători la 15 ani

Fumători la 15 ani

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică, în 2021, procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani care fumează zilnic este de peste 10 la sută.

Majoritatea fumătorilor încearcă prima țigară înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.

„Din păcate, în România există puține campanii anti fumat la nivel național, și asta chiar dacă este necesară o creștere a nivelului de conștientizare a adolescenților cu privire la riscurile fumatului, indiferent dacă vorbim de țigările clasice sau electronice.

CITEȘTE ȘI: Bătrâne tâlhărite pe stradă în Timișoara

Prevenirea începerii fumatului ar trebui să devină punctul de pornire al oricărei strategii anti fumat. Trebuie să înțelegem că dependența de tutun nu este o plăcere, un viciu, ci o boală care se tratează cu un consum ridicat de resurse.

De aceea, e mai ușor să nu începi să fumezi decât să renunți la fumat”, spune Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.

Fumatul de tutun conține peste 4000 de compuși chimici toxici, 70 dintre aceștia se numără printre cei care favorizează apariția cancerului.

Expunerea îndelungată la fumat are efecte nocive asupra fiecărui organ din corp, are efecte negative asupra dezvoltării intrauterine a fătului, dar și asupra sănătații nefumătorilor, care sunt expuși pasiv la fum de țigară.

Nicotina conținută într-o țigaretă produce o dependență la fel de puternică precum cea a unui drog de risc, având rol psihoactiv.

Inhalată, nicotina ajunge foarte repede în sânge și se fixează la nivelul receptorilor din creier, provocând o stare de împlinire și relaxare.

Cu timpul, însă, intensitatea senzației scade și fumătorul va trebui să crescă doza de nicotină pentru a resimți senzația experimentată la începutul consumului.Astfel, în cazul fumatului, vorbim despre o dependență fizică și una psihică.

Nu este însă niciodată prea târziu să renunți la fumat, dar trebuie să existe o motivație și să conștientizezi de ce nu este bine să aprinzi următoarea țigară.

„Beneficiile renunțării la fumat sunt resimțite după câteva săptămâni. Astfel, statisticile arată că funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc într-un interval de două până la 12 săptămâni.

După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze”, spune dr. Diana Velescu – medic specialist pneumolog la Spitalul CFR Timișoara.

Tutunul omoară în întreaga lume, în fiecare an, aproape 8 milioane de oameni. 1,2 milioane de decese sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun ambiental, fumatul pasiv. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar.

Anual, peste 30.000 de români mor din cauza fumatului. Organizația Mondială a Sănătății derulează. În acest an, campania

,,Cultivă alimente, nu tutun’’ dorește să sensibilizeze opinia publică și decidenții politici în privința efectelor nocive directe și indirecte ale cultivării tutunului.

În timp ce industria tutunului găsește diferite strategii pentru a crește dependența de tutun, aproximativ 349 de milioane de locuitori ai planetei suferă de foame.

Majoritatea provin din țări cu venituri mici și medii, țări în care se cultivă tutunul în locul unor legume și fructe de bază, care ar putea asigura hrana necesară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *