Exponatul lunii la Muzeul Banatului

Exponatul lunii la Muzeul Banatului

Exponatul lunii la Muzeul Banatului.

Pentru  ianuarie 2024, reprezentanții Muzeului Național de Istorie al Banatului au ales drept exponat al lunii, dintre numeroasele piese de patrimoniu din colecțiile instituției, un joc cu zaruri datând din secolele XVI – XVII.

”Jocul cu astragalii este cunoscut încă din preistorie și antichitate și de-a lungul timpului a cunoscut numeroase variante.

Pentru acest joc a fost utilizat osul de la articulația membrelor posterioare ale animalelor mici (cel mai frecvent oi, capre, porci), denumit astragal sau talus, un os de formă cuboidă cu șase fețe.

CITEȘTE ȘI: Sindicaliștii din Sănătate strâng semnături pentru grevă generală

Oasele erau folosite fie în starea lor originală, fie prelucrate. Jocul presupunea aruncarea lor în aer și prinderea lor pe spatele mâinii sau erau lăsate să cadă, piesele fiind apoi interpretate în funcție de fața orientată în sus.

În diferitele perioade istorice,  astragalii erau folosiți și ca amulete sau pentru a prezice viitorul.

Piesele din imagine au fost folosite ca zaruri și datează din perioada stăpânirii otomane (1552-1716). Zarurile au fost descoperite în anul 2012 cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în curtea Castelului Huniade.

Ele au aparținut soldaților care aveau ca sarcină apărarea fortificației, și nu excludem posibilitatea ca ei să le fi confecționat, alături de piesele din imagine fiind găsite și altele neprelucrate.

Oasele au fost perforate, iar găurile de pe cele patru fețe ale pieselor au fost umplute cu plumb, obținându-se astfel diferite combinații de puncte.

Aceste tipuri de descoperiri sunt deosebite, deoarece ne dezvăluie informații despre un aspect mai puțin cunoscut al vieții oamenilor din trecut, și anume modul în care își petreceau timpul liber, dar și despre inventivitatea lor.

În tabloul intitulat <<Jocuri de copii>>, Peter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), renumitul artist al Renașterii flamande, pe lângă multe altele a ilustrat și jocul cu astragalii”, explică Zsuzsanna Kopeczny.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *