Evaziune fiscală de proporții la tranzacții cu cereale. Numele celor trimişi în judecată

ANSVSA: Importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă din Ucraina, oprite în România până pe 5 iunie 2023

Procurorii DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată a administratorului lanțului de firme ”Pro Cereal” – Cristian Dumitru Popa, împreună cu alți opt administratori (Ciprian Dragoș Negoiță, Ioan Cădariu, Ionuț Sorin Ivancea, Vasile Tailor Căcărează, Cristian Broșteanu, Sergiu Ioan Stănescu, Marius Mircea Mateescu și Alin Mihai Marinescu-Chineață) ai unor societăți comerciale, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală.

Astfel, potrivit procurorilor, Cristian Dumitru Popa, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale din cadrul grupului ”Pro Cereal”, a constituit, începând cu anul 2007, un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2011, având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice.

În concret, s-a reținut că firmele controlate de inculpat au achiziționat cereale și plante tehnice de la diverse persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență, marfa fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute și mari comercianţi de cereale).

Urmărind, astfel, anularea TVA de plată datorată bugetului de stat Cristian Popa a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă.

proctoline

Rolul acestora era furnizarea de documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpat (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat.

Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de Cristian Popa au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.

Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a sumelor de bani obținute din infracțiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, Cristian Popa a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societății comerciale ”INC 1975” SRL, pentru a crea o aparență de legalitate a modalității ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost “spălată” suma de 3.833.752,98 lei.

Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă accesorii (majorări, penalități, dobânzi) aferente debitului principal.

De asemenea, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil, asupra unui număr de 42 autovehicule (autocamioane și autoturisme), asupra conturilor bancare ale SC ”INC 1975” SRL și instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *