Este România în pericol ? Cele mai recente date referitoare la incendiul de la Cernobîl

foc cernobîl

Focul mocnit din zona Cernobîl se extinde. Presa rusă scrie că ucrainenii nu fac faţă incendiului şi aşteaptă un semn divin. Incendiul din zona Cernobîl a înecat Kiev-ul într-un fum dens şi toxic. Capitala ucraineană abia o poţi zări din smogul amestecat cu praf. Astfel devenit cel mai poluat oraş, conform monitorizării atmosferice, scrie Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Necaz mare pe capul unor locuitori din vestul țării. Le-au luat foc gospodăriile

Primarul oraşului, Vitaliy Klichko spune că nu există un foc deschis, ci unul mocnit, iar pentru a-l stinge cu totul mai au nevoie de câteva zile. Pe de altă parte ruşii scriu că autorităţile ucrainene nu fac faţă incendiul şi aşteaptă un semn divin, ploile.

„Nu iarăşi, dar nou. Ploile par să fi ajutat salvatorii ucraineni să stingă incendiile din zona Cernobîl. Dar, ghinion, precipitaţiile s-au oprit, iar vântul s-a intensificat şi flăcările capătă o nouă formă. Ce urmează?”. Având în vedere carantina strictă datorată coronavirusului, situaţia arată ca o apocalipsă completă, scrie Iz.ru.

Incendiile forestiere au acaparat teritorii noi

Vremea uscată şi vântul au contribuit la răspândirea focului. Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a spus că stăpâneau situaţia, însă incendiile forestiere au acaparat teritorii noi. În timp ce focul se extinde, autorităţile locale le recomanda oamenilor să închidă geamurile, să folosească purificatoare de aer, să şteargă podelele cu o cârpă umedă şi totodată să consume multă apă.

Unii specialişti spun că au înregistrat în zona un exces de al radiaţiilor de 16,5 ori. Particule de cesiu radioactiv 137 au intrat în atmosfera Kievului împreună cu produse de ardere, scrie Iz.ru. Cu toate acestea, autorităţile au susţinut că conţinutul radionuclidului din aer este nesemnificativ şi nu există o ameninţare pentru sănătate.

Potrivit activiștilor Greenpeace, frontul de flăcări s-a fi apropiat la mai puțin de doi kilometri de sarcofagul uriaș care acoperă reactorul nuclear distrus de explozia din 1986. De partea lor, autoritățile ucrainene susțin că incendiul nu amenință direct complexul atomic, chiar dacă flăcările se manifestă aproape de acesta. Pe de altă parte, simplul fapt că pădurile contaminate din jur ard de o săptămână a dus la creșterea valorilor radioactive din aer. Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a declarat la Digi24 că nivelul de radioactivitate în zonă nu a depășit limitele normale și că pentru România nu e niciun semn de îngrijorare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *