După metoda „Accidentul”, un alt tip de înșelăciune face victime. Mai mulți bătrâni din Timișoara au fost păcăliți cu metoda „Reparația”

inselaciune1

De prin toamna anului recent încheiat, în Timișoara a început să acționeze o bandă de infractori care a născocit un nou mod de operare, având ca grup-țintă bătrânii care locuiesc singuri și care, din cauza vârstei înaintate, pot fi mai ușor înșelați.

Prin natura meseriei, care ne aduce în contact cu o mulțime de oameni, noi am aflat întâmplător de acest nou „modus operandi” și, observând că poliția nu a făcut publică existența acestui grup infracțional și metodele sale „de lucru”, în ideea de a-i pune în gardă pe principalii vizați – bătrânii -, ne-am adresat Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Într-un e-mail trimis IPJ Timiș, le-am prezentat oamenilor legii două cazuri concrete, solicitându-le să ne precizeze dacă Poliția Municipiului Timișoara are cunoștință despre incidente similare, dacă alte victime au depus plângeri, iar în caz afirmativ, în ce fază se află ancheta poliției. De asemenea, le-am solicitat celor de la IPJ Timiș să ne prezinte, pentru a le da publicității, și alte variante ale modului de operare al respectivilor infractori. Vă vom prezenta, în continuare, cele două cazuri despre care am aflat noi, iar apoi informațiile transmise de către polițiștii timișoreni.

Un „jgheab” de mare valoare…

În momentul în care o bătrână (care locuiește singură) iese din scara blocului, este acostată de un individ care o alarmează, anunțând-o că, în apartamentul ei, s-a produs o inundație și, ca atare, este necesară întoarcerea bătrânei, de urgență, acasă. Speriată și, evident, depășită de situație, din cauza vârstei înaintate, bătrâna se întoarce în apartament cu individul, căruia i s-au mai adăugat alți doi “colegi”.

Ajunsă în casă, bătrâna constată că nu există nici o inundație, însă cei trei o conving că, totuși, există o problemă pe balcon și că trebuie să instaleze un fel de jgheab. Timorată, doamna încuviințează începerea „lucrării”, la finalul căreia cei trei „meșteri” îi solicită doamnei 4.000 de lei, costul operațiunii, însă se mulțumesc și cu 3.500 de lei, toți banii pe care îi avea bătrâna în casă.

După plecarea celor trei, aceasta se dezmeticește și realizează ce i s-a întâmplat, însă se consolează cu gândul că nu a fost agresată și că a scăpat doar cu banii pierduți. Bătrâna n-a depus plângere la poliție, iar incidentul s-a petrecut în urmă cu circa două luni în zona Calea Martirilor.

Prezența de spirit, un caz fericit

O bătrână iese din scara blocului, face câțiva pași, moment în care este interpelată de un individ în costum, curățel, care îi spune că el lucrează la instalarea termopanelor la apartamentul de deasupra celui al doamnei în cauză și că, din greșeală, a spart un geam al acesteia, motiv pentru care ar trebui să se întoarcă împreună cu el acasă, pentru a remedia stricăciunea.

Bătrâna are prezență de spirit, îi cere o legitimație pentru a vedea la ce firmă lucrează individul, moment în care acesta îi spune că trebuie să se întoarcă la mașină ca să-și ia trusa de scule și că îi va aduce și legitimația aflată în bordul mașinii. Între timp, bătrâna intră în scară, urcă la apartamentul vecinei de deasupra și o întreabă dacă are vreo lucrare de instalare a termopanelor.

Evident, răspunsul e negativ, bătrâna intră în propriul apartament și constată că toate geamurile sunt intacte, dându-și seama că fusese pe cale să devină victima unui infractor. Individul respectiv nu s-a mai întors, în acest caz existând doar o tentativă la infracțiunea de înșelăciune. Incidentul este de dată recentă și s-a petrecut în cartierul Fabric.

Acestea sunt cele două cazuri aduse de noi la cunoștința oamenilor legii, care, la rândul lor, ne-au informat că, la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, sunt înregistrate trei fapte cu mod de operare asemănător situațiilor prezentate de noi, pe care vi le vom prezenta în continuare.

„Reparații” la burlane

La data de 18 noiembrie 2015, polițiștii Secției 2 Timișoara au fost sesizați de către persoana vătămată S.D., de 71 ani, cu privire la faptul că, în dimineața zilei de 17 noiembrie, doi bărbați în vârstă de aproximativ 20, respectiv 40 de ani, s-ar fi oferit să efectueze reparații la burlanele imobilului în care locuia. La finalizarea lucrării, cei doi au solicitat 2.700 de lei, iar când persoana vătămată ar fi intrat în locuință să aducă banii, ar fi profitat de neatenția acesteia, sustrăgând 3.400 de lei.

S-a „stricat” pervazul…

În ziua de 19 noiembrie 2015, L.N. a sesizat polițiștii Secției 4 Timișoara cu privire la faptul că, în timp ce se afla în fața locuinței, ar fi fost interpelat de o persoană necunoscută, care i-ar fi transmis că trebuie efectuate reparații la fereastra apartamentului, întrucât s-ar fi produs deteriorări în timp ce se efectuau lucrări în apartamentul vecinului. Cel în cauză, însoțit de alte două persoane, a procedat la înlocuirea pervazului, solicitând 20 de lei pentru manoperă și 1.800 de lei pentru materialele folosite. Persoana vătămată le-ar fi dat celor trei 600 de lei.

Dacă nu li se plătește “munca”, infractorii se răzbună

La data de 30 noiembrie, polițiștii Secției 2 Timișoara au fost sesizați de către C.E., de 86 de ani, cu privire la faptul că, în cursul aceleiași zile, doi bărbați, care s-ar fi prezentat ca fiind prieteni cu un tânăr, chiriaș în apartamentul pe care-1 deținea, s-ar fi oferit să-i schimbe grilajul de la fereastră.

După executarea lucrării, cei doi ar fi solicitat 1.800 de lei, iar când reclamantul a refuzat să plătească, aceștia ar fi luat ușa apartamentului, pe care ar fi abandonat-o în fața imobilului, iar din camera chiriașului ar fi sustras două telefoane mobile și 60 de euro. În cele trei cazuri prezentate mai sus au fost întocmite dosare penale, iar polițiștii efectuează cercetări în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciilor cauzate.

În paralel cu ancheta, poliția ne dă și sfaturi

Pe de altă parte, cei de la IPJ Timiș ne-au trimis și un set de recomandări cu rol de prevenire a comiterii acestui gen de infracțiuni:
“Acordați maximă atenție persoanelor care sună la ușa dumneavoastră sau pe care le primiți în casă! Convingeți-vă de bunele lor intenții! Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitați legitimația de serviciu și notați datele de pe document! Nu permiteți accesul în locuință persoanelor care se recomandă a fi de la diverse instituții sau întreprinderi (primărie, cablu TV, gaze, telefonie, electricitate, etc.) până nu verificați la administrator dacă a fost solicitat serviciul acestora sau telefonic la instituția unde pretind că lucrează! Nu primiți în casă cerșetori, negustori ambulanți sau orice alte persoane de condiție îndoielnică! Obișnuiți copiii să nu deschidă ușa nimănui în lipsa dumneavoastră, să nu atragă atenția că sunt singuri în casă!”.

Sigur, aceste sfaturi sunt oricând binevenite, însă unele dintre ele sună bine doar în teorie, fiindcă sunt mai greu de pus în practică: nu întotdeauna administratorul îți răspunde la telefon, poate are și el alte preocupări, iar în ce privește instituțiile sau întreprinderile unde te trimite IPJ Timiș să suni – gen primărie, gaze sau electricitate – aici, în cazul în care nu-ți răspunde un robot setat să-ți ofere doar un anumit tip de informații, poți aștepta ore în șir până ești preluat de vreun operator, asta în cazul fericit în care nu sună mereu ocupat sau în gol…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “După metoda „Accidentul”, un alt tip de înșelăciune face victime. Mai mulți bătrâni din Timișoara au fost păcăliți cu metoda „Reparația”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *