Două eleve din Timișoara, din nou pe podiumul mondial

Două eleve din Timișoara, din nou pe podiumul mondial

Mara Bulzan și Ioana Bercea, tinerele care, în vara acestui an, aduceau în țară medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Economie, au reușit, recent, o reconfirmare a faptului că pasiunea lor pentru economie a fost din nou recunoscută oficial la nivel mondial.

Cele două liceene au participat la World Economics Cup, un concurs dedicat tinerilor care știu să pătrundă cu ușurință tainele acestei științe dincolo de conceptele abstracte predate în școală.

De altfel, experiența studiului aprofundat pentru cele două competiții internaționale la care a participat a determinat-o pe Mara Bulzan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”C.D. Loga” să constate că manualul de economie (materie studiată doar la anumite filiere din structura învățământului liceal) ar necesita o regândire a conținutului informațional:

”Cred că ar trebui să fie cuprinse mai multe noțiuni despre cum funcționează economia la nivel global. De exemplu, de ce o acțiune întreprinsă de un stat sau anumite prețuri care scad afectează și alte țări. Școala românească se axează mai mult pe teme legate de bugetul personal – cum să ai grijă singur de banii tăi, cum să calculezi dobânzi ș.a.m.d. – , dar nu se axează pe indicatori economici, cum este inflația. Cu alte cuvinte, se axează mai mult pe teorie, fără a o transpune într-un context”.

265 de participanți din 38 de țări

Competiția, desfășurată în format online, a reunit 265 de participanți din 38 de țări, fiind structurată pe trei probe, două individuale și una pe echipe. România a fost reprezentată de șase liceeni. Participarea celor două tinere din Timișoara la acest concurs internațional nu a trecut neremarcată.

Cele două eleve au obținut medalia de bronz la probele individuale, Mara Bulzan fiind singura componentă a lotului român care s-a clasat în Top 20 mondial la probele individuale, în cazul ei fiind vorba de cea de fundamentare economică. Rezultatele finale pe echipe nu au fost anunțate deocamdată. Din componența juriului au făcut parte profesori de la universități renumite, precum Oxford, Harvard sau Columbia.

O experiență interesantă

Din perspectiva celor două tinere, nivelul de dificultate al subiectelor nu l-a depășit pe cel de la Olimpiada Internațională de Economie, dar au apreciat experiența ca fiind una interesantă.

”Concursul a fost asemănător cu olimpiada din vară, structura probelor fiind oarecum identică, dar s-a bazat mai mult pe noțiuni teoretice decât pe partea aplicativă și pe rezolvarea problemelor. Ca nivel de dificultate, olimpiada a fost mai grea”, a concluzionat Ioana Bercea, elevă a Colegiului Național Bănățean.

”Subiectele s-au focusat pe partea de economie pură la probele individuale. Prima probă a fost despre noțiuni fundamentale de economie, cu întrebări de tip grilă. A doua a fost despre înțelegerea aprofundată a economiei și a constat în prezentarea unor texte pe baza cărora au fost formulate întrebări. Ne-au fost date formule sau trebuia să deducem formule. A treia probă, cea pe echipe, a constat într-un <<business case>>, care să rezolve o problemă din societatea actuală”, a explicat Mara.

CITEȘTE ȘI: Administratorul unui cămin al unei mari companii din Timișoara a hărțuit sexual o tânără muncitoare până a adus-o în pragul depresiei

Pentru cele două tinere urmează un an destul de antrenant, întrucât, fiind în clasa a XII-a, urmează să susțină Bacalaureatul și să ia o decizie în privința universității unde vor studia mai departe. Perspectiva unei facultăți din străinătate se înscrie în opțiunile tinerelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *