Dispozitiv pentru „spălat” banii, conceput la Timişoara

aparat sterilizare bancnote

Atunci când număra banii pentru salariile propriilor angajaţi, Remi Rădulescu, binecunoscutul inventator timişorean, făcea alergie din cauza microorganismelor de pe bancnote.

Îşi proteja căile respiratorii cu o mască de tipul celor folosite de medici. După ce a discutat cu câteva angajate ale unor bănci, a aflat că femeile stăteau cu sticluţa de spirt lângă ele, pentru a se dezinfecta când manipulau un volum mare de numerar, timp de mai multe ore pe zi. În special când puneau în funcţiune aparatul de numărat bani aveau probleme, pentru că inhalau microparticulele de pe hârtii.

Inventatorul timişorean a început atunci să se gândească la un dispozitiv care să neutralizeze agenţii patogeni de pe bani. I-a trecut prin minte, la început, un sistem bazat pe unde infraroşii, dar acesta ar fi dezvoltat temperaturi ridicate, degradând bancnotele.

Invenţia va fi prezentată la Geneva

În cele din urmă, Remi Rădulescu a creat un sistem de sterilizare a banilor care funcţionează cu raze ultraviolete.

„Sistemul e alcătuit dintr-o casă de bani, o lampă UV, un bloc de comandă automat, care aprinde, stinge şi reglează durata de funcţionare a lămpii, în funcţie de rezistenţa la iradiere a microorganismelor”, ne explică inventatorul, arătându-ne pe viu cum decurge operaţiunea. „Reprezintă o soluţie care înlătură necesarul de antiseptice scumpe, de muncă umană şi de timp necesar dezinfecţiei.

E eliminată transmiterea bolilor, unele dintre ele foarte grave, transmise de bacterii, virusuri şi alte microorganisme situate pe bani. Dispozitivul prezintă siguranţă în exploatare, fiind excluse pericolele pentru cei care îl folosesc. Consumul de energie este mic, iar sterilizarea se face într-un timp scurt.

În plus, întreţinerea e facilă, iar durata sa de activitate se dovedeşte mare”, enumeră Remi Rădulescu principalele avantaje ale creaţiei sale. Prototipul aparatului de „spălare” a banilor, atât a celor de hârtie, cât şi de metal, va fi prezentat chiar săptămâna viitoare, la Geneva, la cel mai prestigios salon internaţional de inventică.

Timişoreanul va fi prezent pentru a şaptea oară la evenimentul de la Geneva, de unde s-a întors până acum cu mai multe distinţii prestigioase.

Recent, el a prezentat la Cluj, la un eveniment dedicat inventicii, nu mai puţin de şase creaţiii tehnice. A primit trei medalii de aur, trei diplome de excelenţă, iar una dintre invenţii a fost distinsă cu un premiu special din partea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *