Liniștea în sălile de judecată, asigurată de un buton de panică

sala judecata

De mai mulți ani, ne-am familiarizat cu imaginea judecătorului care, atunci când dorește să facă liniște în sala în care își prezidează ședința, lovește cu un ciocănel în masă.

Ei bine, asta se întâmplă doar în filmele americane. În România, ciocanul cu pricina nu există, decât poate ca un simbol. În instanțele din țara noastră, liniștea o asigură în primul rând… vocea președintelui de judecată.

Judecătorul român face, dacă este cazul, apel la bunul-simț al justițiabililor, solicitându-le, pe un ton ferm, să nu mai facă gălăgie. Atunci când consideră că este necesar, poate dispune și aplicarea unei amenzi cetățenilor recalcitranți.

La Timișoara, au fost rare situațiile în care s-a recurs la aplicarea unei asemenea măsuri. Până nu de mult timp, în fiecare sală de judecată exista cel puțin un jandarm, a cărui prezență avea menirea de a-i descuraja pe justițiabilii agresivi. Cazurile în care a fost nevoie de intervenția oamenilor legii au fost însă puține.

Astăzi, din lipsă de cadre, jandarmii intervin doar atunci când sunt chemați. Pe monitorul fiecărui calculator din sălile de judecată există un buton de panică, iar acesta poate fi activat de grefieri atunci când situația o impune. Odată activat, jandarmii se mobilizează și intervin la fața locului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *