DISPARE o pădure! Cu acte-n regulă? Ce spune Garda Forestieră Timişoara

padure 3

Unul dintre cele mai active ONG-uri din Banat în privința implicării în acțiuni de protejare a mediului înconjurător este, fără îndoială, GEC Nera. Sesizările formulate de membrii ONG-ului nu au fost întotdeauna agreate de autoritățile abilitate să prevină sau să ia măsuri împotriva vinovaților.

Așa cum este cazul tăierilor masive de arbori din pădurile de lângă Reșița. Cei de la GEC Nera se întreabă dacă este adevărat ce se vorbește, precum că atunci „când există interese și lipsă de respect față de natură, pădurea din împrejurimile Reșiței și arborii din parcurile orașului dispar cu acte în regulă?”

Referirea se face la tăierile de copaci din pădurile de pe Dealul Ciorii, Triaj și alte zone din municipiu. La toate aceste întrebări au fost primite răspunsuri cu care conducerea ONG-ului orăvițean nu este de acord.

Iată răspunsul comisarului-șef al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Caraș-Severin, Gheorghe Muntean:

„În perioada februarie-martie 2017, la GNM Comisariatul Județean Caraș-Severin au fost înregistrate mai multe sesizări (inclusiv la mass-media), privind exploatarea forestieră a unor suprafețe de pădure din apropierea mun. Reșița.

Pentru verificarea celor sesizate, în data de 27.02.2017, s-a făcut un control în teren, împreună cu reprezentanții Poliției mun. Reșița și Ocolului Silvic Reșița, ocazie cu care au fost constatate că în zona reclamată (Dealu Ciorii) sunt în lucru două parchete forestiere aflate în proprietatea Ocolului Silvic Reșița.

La data controlului, cele două parchete forestiere erau exploatate de doi operatori economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului, care au cumpărat masă lemnoasă la licitația organizată de Direcția Silvică Caraș-Severin.

Facem precizarea că cele două suprafețe nu se află pe domeniul public sau privat al mun. Reșița și nu sunt incluse în categoria de spații verzi”.

Și răspunsul Gărzii Forestiere Timișoara este unul asemănător, cu deosebire că el conține numele agenților economici care exploatează și sancțiunile primite de aceștia, câte 5.000 de lei fiecare, pentru nerespectarea regulilor de exploatare.

Este vorba de SC DUŢU & GIN FOREST LEND SRL, care a câștigat la licitație 3 ha de pădure în zona Dealul Ciorii, și SC CODRUȚA & COSTI FOREST SRL, cu două parchete de 800 de metri cubi de lemn, în zonele Strada Murelor și Centru Reșița-Triaj.

După aceste sancțiuni, „partida a fost reprimită, (de agenții economici, n.r.) în procesul verbal de reprimire nefiind constatate nereguli”, se arată în adresa Gărzii Forestiere.

Răspunsurile celor două instituții nu i-au mulțumit pe cei de la GEC Nera, care promit monitorizarea celor care continuă să taie copacii din pădurile Reșiței, culmea, cu acte în regulă…

Sursa: argument-cs.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *