DEGRINGOLADĂ într-un mare cartier al Timişoarei! (GALERIE FOTO)

Romul Ladea

Casa în care a creat Romul Ladea câteva lucrări de referinţă, de pe bulevardul 3 August 1919, stă să cadă sub greutatea nepăsării autorităţilor. Nimic nu mai aminteşte de ceea ce ţine de artă şi de frumos, doar o placă pusă pe un zid dărăpănat.

În faţa porţii, o groapă imensă pune în pericol orice trecător, iar din zidurile clădirii pică zilnic câte-o cărămidă. Geamurile sunt sparte, iar în interior poate doar câţiva aurolaci îşi mai gsesc culcuş pe timpul nopţilor.

Din păcate, în Timişoara, nici un proprietar de imobil lăsat în paragină nu pare să fie luat la rost, pentru a-şi pune la punct clădirea şi pentru a-i feri de pericole pe trecători.

Pe aceeaşi stradă se mai află şi imobilul în care a locuit poetul şi zaristul Petru Sfetca. Bulevardul ar putea face parte dintr-un traseu turistic, oferindu-le vizitatorilor mai multe obiective atractive. Din păcate, însă, zona este dată uitării.

O istorie cu totul deosebită

Podul Decebal este prezentat într-un număr al Monitorului Primăriei Timişoara din 2011 ca poartă de intrare în cartierul Fabric. În acelaşi număr al publicaţiei respective, sunt prezentate mai multe obiective importante din punct de vedere istoric şi arhitectural.

Nu doar Palatul Neptun, poarta Parcului Poporului, Palatul Székely, Palatul Karl Kunz, Palatul Franz Anheuer, Palatului Haymann, Palatul Miksa Steiner ar putea reprezenta puncte de atracţie pe bulevardul 3 August 1919, ci şi atmosfera neschimbată de atâţia ani conferă zonei un aspect aparte. Cu toate acestea, spre Fabric administraţia locală încă nu şi-a îndreptat atenţia.

Haos în zona Traian

Spre Piaţa Traian, zona îşi schimbă total aspectul. Clădiri care stau să se prăbuşească – unele dintre ele au rămas fără ziduri exterioare – îndemnuri rasiste pe pereţi, vitrine în care au mai rămas încă televizoare alb-negru sau color expuse pentru a atrage clienţii care aveau de reparat aparate electrocasnice.

În Piaţa Traian, atelierele în care îşi desfăşurau activitatea diferiţi meşteri, bijutieri, electricieni, pantofari au fost înlocuite cu unităţi comerciale care vând haine la kilogram sau veselă din plastic. Pentru a atrage clienţii, unii comercianţi şi-au expus în vitrină chiar şi preţurile, scrise cu litere mari, cât să se vadă de vizavi.

Fiecare circulă cum poate

Nici o regulă de circulaţie nu este respectată în zona Traian, cu atât mai puţin pe liniile de tramvai. Vatmanii îi atenţionează pe şoferi că nu pot opri în staţie din cauza lor, aceştia, la rândul lor, se fac nu observă şi întorc capul în altă parte, iar pietonii trec pe unde apucă. Nici o regulă nu pare să fie respectată în această zonă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “DEGRINGOLADĂ într-un mare cartier al Timişoarei! (GALERIE FOTO)

  1. Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *