Deciziile șchioape din sănătate mutilează vieți

hemofilie

Deciziile din ultimii ani ale autorităților sanitare pun în pericol viața copiilor bolnavi. Deopotrivă maladiile înnăscute și cele care au lovit ulterior nu-și mai găsesc leacul. Atât pentru micuții diagnosticați cu hemofilie, cât și pentru cei cu cancere nu există pe piața românească toate medicamentele necesare.

”Unde să se ducă părinții și ce să-și vândă?”, întreabă reputatul medic timișorean prof. dr. Margit Șerban.

Sistemul care ologește ”regii”

Hemofilia, denumită în trecut boala regilor, ne situează pe unul dintre locurile fruntașe din Europa în ceea ce privește numărul de cazuri, fiind vorba de peste 2.000 de pacienți. Această maladie costisitoare și cu urmări grave asupra pacientului ne așază însă și în coada Europei în privința tratamentului.

Margit Serban”S-au făcut progrese în ultimii ani având în vedere că s-a plecat de la nimic. Din 2014 s-a introdus substituția profilactică pentru pacienții sub 18 ani. În ceea ce privește factorul coagulant (pentru a preveni sângerarea – n.r.), la noi este prevăzută o unitate per capita, tratament insuficient care duce la sângerări spontane în articulații, motiv pentru care pacienții ajung să şchiopăteze. În cazuri de sângerări externe, se ajunge la deces. Dintre țările Uniunii Europene suntem pe ultimul loc! Germania și Ungaria au opt unități per capita. Chiar și bulgarii au trei unități per capita. Pe lângă aceast aspect mai sunt și probleme cu procurarea medicației”, a precizat prof. dr. Margit Șerban.

În lipsa tratamentului salvator, speranțele se năruie

Nici micuții diagnosticați cu diferite forme de cancer nu găsesc tratamentul necesar. Sincopele în aprovizionarea cu citostaticele necesare taie din cele 80 de procente, cât reprezintă șansele de vindecare.

”Când lipsește un produs, când altul. Acest fapt reduce speranțele de însănătoșire”, spune .

Ministerul Sănătăţii organizează, în perioada 14 – 30 martie, o serie de runde de consultări cu asociaţiile de pacienţi privind posibilele probleme pe care aceştia le întâmpină din perspectiva accesului la servicii medicale şi tratamente specifice patologiei pe care o prezintă, precum şi pentru identificarea unor soluţii de remediere a acestora.

Pacienții cu hemofilie sunt programați pentru prima zi a perioadei, iar cei cu afecțiuni oncologice, în data de 24 martie. La Timișoara, un grup de persoane din Germania este așteptat să aducă medicamentele necesare pentru micuții pe care boala nu îi lasă să aștepte deciziile de la București.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *