Cum aflăm vârsta reală a plămânilor?

Cum aflăm vârsta reală a plămânilor?

Cum aflăm vârsta reală a plămânilor?

„Vârsta reală a plămânilor poate fi aflată cu ajutorul spirometriei. Testul mai poate fi folosit și pentru a determina necesitatea unor intervenții chirurgicale. Vârsta plămânilor poate fi influențată de o serie de factori printre care se numără fumatul, poluarea sau alimentația.

Spirometria este acea investigație ce măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni într-un interval de timp”, explică prof.dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Zahărul şi cartofii sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Spirometria este un test de respirație frecvent folosit pentru măsurarea funcției pulmonare. Pentru realizarea testului se folosește un dispozitiv de mici dimensiuni (spirometru), care are atașat, printr-un cablu, un muștiuc de plastic de unică folosință prin care pacientul trebuie să expire.

Cu ajutorul acestui test este măsurată atât cantitatea de aer inspirată, cât și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni. Rezultatele acestui test sunt oferite pe loc.

„Pentru realizarea testului și obținerea unor rezultate concludente este important ca pacientul să nu fumeze cu cel puțin o oră înaintea investigației, să evite consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte și să nu facă efort fizic intens cu 30 de minute înainte de examinare”, a precizat prof.dr. Cristian Oancea.

Spirometria se folosește pentru a diagnostica astmul, BPOC (Boala pulmonară obstructivă cronică), dar și alte afecțiuni ale plămânilor, cum ar fi fibroza chistică. De asemenea, spirometria poate să fie folosită periodic pentru a verifica starea de sănătate a plămânilor sau dacă tratamentul urmat pentru o afecțiune pulmonară ajută în obținerea unei respirații mai bune.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *