Cu gazul tăiat, peste 20.000 de timișeni au înghețat în școli, spitale și locuințe. UPDATE

Giarmata-Vii rămâne fără gaz!

După ce, în 4 octombrie, localitatea Voiteg a rămas fără gaz metan, duminica trecută localităților Denta, Deta, Voiteg și Moravița li s-a întrerupt livrarea combustibilului gazos.

La Deta și la Voiteg, oamenii au ieșit în stradă ca să-și exprime nemulțumirea, mai ales că afară erau zece grade, iar pe parcursul nopții temperatura urma să scadă.

CITEȘTE ȘI: Șoc la Dumbrăvița: cel mai nou bloc din comună este la un pas de a fi demolat!

Nici luni, la orele prânzului, localnicii din sudul județului nu aveau gaz, cu toate că la prima întâlnire ce a avut loc la Ministerul Energiei, Premier Energy, Delgaz Grid și OMV Petrom au promis că până în primăvara anului viitor nu vor mai fi asemenea probleme.

Luni, din nou, factorii responsabili s-au reunit la Ministerul Energiei în speranța că problema va putea fi rezolvată. Singura localitate unde se mai livrează gaz metan este comuna Banloc.

Lucian Trifonescu, primarul localității, ne-a precizat:

„Noi avem gaz, pentru că suntem la începutul conductei, ca atare școala este încălzită și copiii învață în condiții bune.

CITEȘTE ȘI: Crăciunul vine mai devreme. Măsură şoc pentru întreaga economie: salariul minim creşte cu 20% pentru 1 milion de angajaţi, pentru cei cu studii superioare şi cei care au minim 15 ani vechime

În ce privește adresele de la distribuitori și de la OMV Petrom, nu ducem lipsă.

Ni s-a promis că nu vom duce lipsă de combustibil până în primăvara anului viitor”.

La Denta, un reprezentant al primăriei care a fost la prima întâlnire de la Ministerul Energiei a precizat:

CITEȘTE ȘI. Prognoza meteo! Vremea se va schimba radical

„Potrivit legislației în vigoare, de mentenanța sistemului ar fi trebuit să se ocupe distribuitorii și cei care exploatează sursa.

Situația este izvorâtă din cauza neînțelegerilor între operatori.

Timp de 30 de ani, nimeni nu s-a ocupat de aceasta, iar acum nici una dintre societățile implicate nu vrea să suporte costurile pentru reparații”.

O angajată din Primăria Denta spunea: „La noi, toată lumea vrea să câștige și nimeni nu vrea să investească.

Dacă zilele următoare nu vom primi gaz, vom fi obligați să montăm o centrală electrică la școală. Copiii stau în săli de clasă neîncălzite”.

Situația nu e mai bună nici în orașul Deta. Aici, primarul Petru Roman a acționat prompt și luni dimineață a trimis în școli și la spital câteva aeroterme, iar pentru bucătăriile de la spital și școli a trimis butelii.

„Mi s-a promis marea cu sarea și astăzi, spitalul și școala sunt neîncălzite.

Există două firme care se gândesc numai la profit.

Conducta de la Foeni la Partoș aparține OMV Petrom care vrea să se retragă și e decisă s-o cedeaze gratuit, însă nimeni nu vrea s-o preia.

În aceste condiții 20.000 de oameni din sudul județului Timiș sunt afectați de lipsa gazului metan”.

SIMONA VASI

Promisiuni de mai bine

Întâlnirea de astăzi de la Ministerul Energiei a avut drept rezultat promisiunea firmelor implicate că, în cursul zilei de mâine, va fi reluată furnizarea gazului metan pentru consumatorii vulnerabili, ceea ce înseamnă școli, spitale și alte astfel de instituții.

Deocamdată, pentru consumatorii casnici nu se întrevede nici o îmbunătățire, deci aceștia vor îngheța, în continuare, în case.

Ministerul Energiei va organiza o nouă întâlnire, la București, miercuri, în vederea depășirii acestui blocaj.

Companiile de gaz, obligate să asigure serviciile contractate

Conform președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, situația creată în unele localități din sudul județului – Moravița, Deta, Denta, Voiteg – ne arată cât de greșit este că statul să nu își păstreze pârghiile necesare pentru a interveni atunci când interesele cetățenilor sunt afectate.

„Întreruperile repetate de gaz din localitățile respective sunt inacceptabile și solicit companiilor implicate, fie că este vorba despre distribuitori sau producători, să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din județul Timiș și să dea dovadă de responsabilitate.

Profitul și rentabilitatea nu sunt argumente care să ne mulțumească din moment ce companiile nu oferă o soluție alternativă, fapt ce arată că nu au luat din timp măsurile necesare pentru ca situația actuală să fie evitată.

Cred că trebuie ca toate autoritățile județene și naționale să intervină, indiferent că au sau nu competență legală, pentru ca asemenea practici să înceteze, iar firmele să înțeleagă că județul Timiș nu este un sat fără câini.

Sper că acum toată lumea devine conștientă de ce insist atât de mult cu proiectul BRUA și cu înființarea la nivelul județului a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz, acestea fiind o alternativă, poate singura, prin care să oferim atât cetățenilor, cât și firmelor private o soluție la sistemul actual.

Vreau să asigur cetățenii că suntem alături de ei, le cunoaștem problemele și acționăm pentru a identifica cele mai bune soluții”, a declarat ieri Călin Dobra.

DANIELA DAMIAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *