Cristian Mungiu îşi lansează cartea la Timişoara

Cristian Mungiu îşi lansează cartea la Timişoara

Cristian Mungiu îşi lansează cartea la Timişoara.

Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) va găzdui marţi, 17 octombrie, cu începere de la ora 18,30, lansarea cărţii ”Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” semnată de regizorul Cristian Mungiu, în prezenţa autorului, care va acorda autografe. Despre volumul apărut anul acesta la Editura Humanitas va vorbi în calitate de invitat scriitorul timişorean Robert Şerban, iar întâlnirea va fi moderată de Oana Doboși și Raluca Selejan.

În prezentarea noului volum, Cristian Mungiu scrie: ”Pe măsură ce creșteam, în anii 70 și 80, ascultam poveștile bunicilor despre timpurile dinainte, din Basarabia, despre război, refugiu, destine frânte, tinereți pierdute și greutăți prin care trecuseră. Poveștile lor se concentrau cu precădere pe circumstanțe în care oamenii muriseră – în accidente, de boli sau uciși – și pe lucrurile care se prăpădiseră și trebuiseră puse la loc, într-un efort sisific, fără capăt”.

”Asta facem și noi, astăzi, și dacă vreți, asta e partea mai profundă a cărții și mai generală. Depinde căror valori te atașezi în viață și întotdeauna am stat și m-am gândit de ce străbunica mea, mama bunicii mele, a luat

aceasta decizie atunci de a favoriza și de a valoriza mai mult toate lucrurile pe care le strânsese într-o viață decât oamenii care erau lângă ea. Decizia fundamental greșită luată în familie a fost ca să rămână să vadă ce se mai întâmplă”, mărturisește autorul volumului de memorii ”Tania Ionașcu, bunica mea: O biografie basarabeană”.

”Și asta s-a întâmplat. După ce inițial au încercat să treacă Prutul, dar când a văzut străbunica mea câte lucruri adunase ea într-o viață, câte plăpumi și saltele, și ștergare, și tacâmuri, și veselă cum erau pe atunci lucrurile astea extrem de prețuite – într-o căruță cu care puteau să treacă nu încăpea nici a suta parte din ce adunaseră ei, a decis că nu poate să lase tot avutul ei de-o viață și a decis să stea. Și asta e o decizie care a făcut praf familia, pe termen lung. Străbunicul meu a fost arestat imediat de noua ocupație. După aia cu mare, mare greutate bunica mea și sora ei au reușit să treacă câteva luni mai târziu în România, dar fratele ei s-a pierdut, probabil că a fost ucis. Iar mama ei, străbunica mea a fost trimisă în Kazahstan. Și toate lucrurile astea de la un moment în care trebuie foarte repede să iei o hotărâre. Ori, după părerea mea, hotărârea aia nu o iei sub imperiul fricii și al panicii din momentul ăla, ci rezultatul tuturor lucrurilor în care ai investit tu până atunci”.

CITEŞTE ŞI: Vremea până în 6 noiembrie. Când vor fi primele ninsori în mai multe zone din țară. Prognoza meteo pe patru săptămâni

”Dacă obiectele și lucrurile ți-au fost mai dragi decât oamenii și împlinirea ta spirituală, s-ar putea să decizi greșit. Mi-aș dori foarte mult ca aceia care citesc această carte să mediteze în primul și în primul rând să reflecteze la propriile lor valori din propria lor viață. Atunci când vine un moment limită și pentru ei, să știe care sunt consecințele”, afirmă Cristian Mungiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *