Creștinii ortodocși au sărbătorit cum se cuvine Floriile

floriile relatare 5

Comemorarea marelui praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, numit în popor și Floriile, a debutat la Timișoara încă din ajunul sărbătorii, prin îndătinatul pelerinaj al credincioșilor bănățeni cu icoane, flori și ramuri verzi de salcie în mâini.

Procesiunea Floriilor din orașul de pe Bega a reunit clericii și enoriașii din parohiile urbane, într-o acțiune menită să aducă aminte de momentul în care Mântuitorul Hristos a fost întâmpinat cu ovații, înainte de sărbătoarea Paștilor, în cetatea Iersusalimului. Împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cele trei grupuri de pelerini s-au îndreptat de la bisericile parohiale centrale și de la reședința mitropolitană, în duh de rugăciune și în armonia imnelor de laudă, spre Catedrala Mitropolitană, unde au fost întâmpinaţi de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Procesiunea Stâlpărilor s-a încheiat pe platoul din fața Catedralei, când toate cele trei grupuri de pelerini s-au reunit într-o frumoasă comunitate de credincioși, mărturisitori ai Dumnezeului-Înomenit. Programul liturgic a continuat în interiorul sfântului lăcaș de cult cu săvârșirea Slujbei Vecerniei Mari și a Litiei, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

Catedrala Mitropolitană a fost arhiplină și ieri, în ziua praznicului, când creștinii ortodocși din întreg cuprinsul Banatul au ținut să fie de față la Sfânta Liturghie Arhierească, să se spovedească și să se împărtășească așa cum se cuvine în Postul Mare, să înalțe rugi către Cel de Sus și să implore mila și ajutorul lui Dumnezeu.

Mulțimea s-a închinat la icoane și la racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul acestei părți de țară, a aprins lumânări pentru cei vii și cei morți și a așteptat răbdătoare să primească îndătinatele crenguțe de salcie sfințită, simbolul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei, ei s-au îndreptat către casele lor purtând rămurelele de Florii care vor împodobi porțile, dar și icoanele, până când se va prăznui din nou Intrarea Domnului în Ierusalim.

Ritualul s-a desfășurat după același tipic și în celelalte lăcașuri de cult ortodoxe din oraș şi din judfeţ, arhipline, și ele, la ceas de mare sărbătoare, în pragul Săptămânii Mari ce se va încheia, duminica viitoare, cu Învierea Domnului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *