Creșterea rezilienței: Cum să te recuperezi și să înveți din eșecuri

Creșterea rezilienței: Cum să te recuperezi și să înveți din eșecuri

Când vorbim despre reziliență din punct de vedere psihologic, ne referim strict la acele persoane care se adaptează extrem de repede la toate încercările pe care viața le scoate în cale.

De cele mai multe ori, dovada rezilienței este evidentă doar în momentele în care viața ne încearcă din greu, iar capacitatea noastră de a trata totul cu maturitate și obiectivitate, indiferent cât de afectați suntem, ne dovedește reziliența.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum poți fi o persoană mai stabilă, cum să reacționezi mai bine la veștile nu atât de plăcute sau cum să treci mai repede peste gândurile negative, iată câteva sfaturi:

Ce este reziliența

Din punct de vedere psihologic, reziliența este capacitatea unei persoane de a se întoarce de pe un drum întunecat sau de a se trezi din amnezia unui eveniment tragic. Aceste evenimente pot fi decese, vești teribile, pierderea unui job sau chiar comiterea unei greșeli care vine la pachet cu alte consecințe grave.

O persoană rezilientă nu va fi copleșită de un asemenea eveniment, ci va face tot posibilul pentru a găsi în timp util soluțiile, dar și cum poate înlocui angoasele cu aspecte pozitive sau chiar avantaje.

Transformă eșecurile în succes

Una dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atunci când ai dat greș este să privești totul și din perspectiva bună a lucrurilor. Poate că nu este cel mai ușor lucru de făcut, dar asta înseamnă reziliența, capacitatea de a transforma negativul în pozitiv, cu cât mai puține pierderi de orice fel.

O situație ce ține foarte bun loc de exemplu este momentul în care un jucător de cazino dezvoltă o dependență pentru păcănele online, dar cumva reușește să găsească o alternativă pentru a ieși din această situație. Deși foarte multe cazuri de adicții pentru jocurile de noroc nu sunt plăcute și duc spre consecințe grave, există un scenariu în care un jucător poate să scape și de adicție, dar să se bucure în continuare și de jocurile sale preferate.

Acea situație este cea în care face schimbarea către jocurile sau sloturile gratuite. Acolo unde nu ai nevoie de bani pentru a plasa pariuri. Este un exemplu excelent de reziliență ce are loc doar cu voia celui care trece prin momentele dificile.

Ce abilități te fac o persoană rezilientă

Chiar dacă reziliența pare a fi un avantaj sau un mod prin care poți evita cât mai simplu episoadele negre din viață, ea vine la pachet și cu anumite caracteristici ușor neplăcute. Persoanele reziliente sunt obișnuite să respingă foarte ușor anumite emoții, au o personalitate rece și sunt distante. În același timp, calitățile sunt și ele destul de multe:

• Au capacitatea de a transforma un eșec într-o reușită
• Chiar dacă sunt sub presiune sau într-un context cu nivel ridicat de stres, aceștia nu intră într-o stare de spirit dăunătoare sau episoade depresive.
• Nu percep factorii de stres la fel de intens ca persoanele cu reziliență scăzută
• Se repun pe picioare foarte repede în eventualitatea unui eveniment care îi scoate din rutina obișnuită.
• Persoanele reziliente sunt cele care după ce trec printr-un episod extrem de nimicitor care le dă viața peste cap, reușesc să se reorienteze spre alte domenii, alte țări, alte persoane din familie, etc

Dezvoltarea personală sau cariera sunt într-o corelație strânsă cu abilitatea de a fi rezilient. Majoritatea celor care au succes în carieră dau dovadă de echilibru în mediul de lucru și se adaptează la diferențele mari de personalitate ale colegilor.

Feedback-ul negativ, situațiile tensionate, proiectele eșuate pot fi evenimente distructive, dar o persoană rezilientă va găsi cumva soluții și resurse pentru a transforma totul într-o motivație, dar și pentru a porni motoarele care împing mereu înainte.

CITEŞTE ŞI: Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *