Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Cazul instrumentat de DNA, pornit, conform lui Dominic Fritz, de la plângerea penală depusă de acesta în 15 septembrie 2021 “împotriva a ceea ce suspectez că a fost o rețea de fraudare a concursurilor pentru posturi în Primărie” și finalizat cu succes în instanță reprezintă, fără îndoială, un motiv de mândrie pentru tânărul edil.

Dar nu doar atât, efectul concret al inițiativei lui Fritz transformate în dosar penal de procurorii anticorupție este acela că beneficiarii lucrărilor falsificate la angajarea lor în primărie de către fosta șefă a resurselor umane, Rodica Aurelian, și două subordonate ale sale, Bianca Simona Vetrovetz și Elena Daniela Adam, au zilele numărate în instituția de pe Bd. C.D Loga nr. 1.

Tăvălugul a fost anunțat, la momentul respectiv, 15 septembrie 2021, chiar de primarul justițiar – “Fără să facem curățenie în instituție nu o putem moderniza. Nu ne putem aștepta ca un sistem care, timp de atâția ani, a produs rezultatele pe care le vedem în oraș să se schimbe peste noapte. Ca oameni care au participat la comiterea unor abuzuri sau chiar ilegalități să devină cinstiți și competenți doar pentru că a venit un nou primar” -, pentru ca, doi ani mai târziu, Dominic Fritz să și demareze “curățenia în instituție”.

 

S-a pornit tăvălugul

În data de 9 octombrie 2023, pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Timiș au fost înregistrate opt dosare cu același obiect – anulare concurs -, pârâții fiind o parte dintre candidații ajunși angajați ai Primăriei Timișoara în urma falsificării lucrărilor lor de concurs, în anii 2018 și 2019, de către Bianca Simona Vetrovetz, subalterna de la acea vreme a Rodicăi Aurelian.

Este vorba despre: Călin Gheorghe Popescu (concurs în 21.08.2018 pentru funcția publică de consilier clasa I superior la Serviciul Stare Civilă), Săvica Vreme (10.01.2019 – consilier principal în cadrul Biroului Banca de Date Urbană), Elena Alexandra Rus (29.01.2019 – consilier la Serviciul Buget), Amalia Floarea Biro (9.04.2019 – consilier superior la Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii), Beniamin Cosmin Golban (5.09.2019 –inspector de specialitate la Compartiment Grădină Zoologică, Emilian Florin Răvășilă (31.01.2019 – director executiv la Direcția Clădiri, Terenuri I Est), Loredan Oliver Bălean (28.02.2019 – consilier superior la Biroul Actualizări, Verificări, Furnizări), Anca Maria Nicoleta Baderca (9.04.2019 – consilier superior la Biroul Monitorizări Implementare Proiecte Edilitare).

Așadar, primii opt dintre cei 20 de indivizi dovediți de DNA ca fiind angajați fraudulos în primărie, prin falsificarea lucrărilor de concurs de către cei trei funcționari publici corupți menționați mai sus, s-au ales cu calitatea de pârâți în procesele intentate împotriva lor de către actualul primar, care nu concepe să-i mai aibă în subordine.

Reluăm acel pasaj de mare efect din declarația publică a lui Dominic Fritz: “Nu ne putem aștepta (…) ca oameni care au participat la comiterea unor abuzuri sau chiar ilegalități să devină cinstiți și competenți doar pentru că a venit un nou primar”.

Și mai avem un pasaj al domnului primar care ne-a plăcut mult: “Dacă vrem o primărie europeană, trebuie să o construim și nu cu acest tip de aranjamente penale. Noua organigramă schimbă procedurile, întărește controlul intern, dar și colaborarea între structuri și încurajează recrutarea de profesioniști, cu etica muncii și a responsabilității față de comunitate”.

 

Să coborâm cu picioarele pe pământ…

Bun, acestea au fost vorbele lui Dominic Fritz, acum trecem la fapte.

Într-unul dintre cele opt procese declanșate de Fritz și echipa sa împotriva indivizilor demascați în urma anchetei DNA, s-a pronunțat deja instanța de fond, miercuri, 10 ianuarie 2024: “Dispune anularea concursului (n.r. – susținut de Anca Maria Nicoleta Baderca) cu proba scrisă din data de 09.04.2019 pentru ocuparea funcţiei publice de consilier clasa I gradul profesional superior la biroul Monitorizări Implementare Proiecte Edilitare. Dispune anularea Dispoziţiei nr. 553/14.05.2019 emisă de Primarul mun. Timişoara şi a actelor subsecvente acesteia. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”.

Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Cum ar veni, unul dintre oamenii de la care Dominic Fritz nu se mai poate aștepta să devină cinstiți și competenți doar pentru că a venit el primar și cu care nu poate construi o primărie europeană se află la un pas de ejectare din cea mai importantă instituție publică a Timișoarei…

Nici pomeneală. Anca Maria Nicoleta Baderca s-a dat peste cap de trei ori și s-a mulat perfect pe “noua organigramă” care “schimbă procedurile, întărește controlul intern, dar și colaborarea între structuri”, lăsându-se recrutată din nou de primărie, dar de această dată din postura de „profesionist cu etica muncii și a responsabilității față de comunitate”.

Concret, doamna Baderca a demisionat din primărie cândva prin luna noiembrie 2023 – potrivit declarației de avere depuse în 28 noiembrie 2023, conform legii, în 30 de zile de la încetarea contractului de muncă cu PMT -, și a fost reangajată câteva zile mai târziu (bănuim că printr-un nou concurs), așa cum reiese din noua declarație de avere, depusă în 14 decembrie 2023, adică în termen de 30 de zile de la noua numire în funcție. Familia Baderca se reunise din nou, căci uitasem să vă spunem că și soțul Ancăi Maria Nicoleta, Ionuț, lucrează tot în primărie, unde a ajuns în aceeași perioadă cu consoarta sa.

Discrepanța dintre mesajele publice ale lui Dominic Fritz – “construim o primărie europeană”, “fără aranjamente penale”, “recrutăm profesioniști cu etica muncii și a responsabilității față de comunitate” – și ceea ce se întâmplă în culise este halucinantă, iar cazul Baderca e elocvent în acest sens.

 

Ești om cu mine, sunt om cu tine…

Încă un detaliu ca să vă dați seama de amploarea bătăii de joc din Primăria Timișoara: pe toată perioada anchetei DNA, Anca Baderca nu doar că nu a avut atribuții limitate, ci a fost și avansată (!), fiind numită de către primarul Fritz șefă a Biroului Sesizări și Transparență Informațională. Dominic Fritz a păstrat-o pe Anca Baderca în funcția de șefă de birou chiar și după ce falsificarea lucrării ei de concurs a devenit o informație publică, postată pe portalul instanțelor în data de 19 mai 2023!

Mai mult, într-un răspuns expediat de PMT, în data de 16 octombrie 2023, colegilor de la Opinia Timișoarei, Anca Maria Nicoleta Baderca figura printre semnatarii adresei în calitate de șefă a aceluiași birou. Asta în condițiile în care, fix cu o săptămână înainte, în 9 octombrie 2023, Dominic Fritz o chema în judecată pe doamna cu pricina!

Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Nu mai conta nimic, doar saltul de mare efect executat de Anca Maria Nicoleta Baderca din corpul trișorilor din PMT direct în poziția de vicepreședinte al sindicatului nou înființat în primărie cu un singur rol, acela de a interveni în favoarea administrației Fritz în procesele intentate acesteia de vechiul sindicat. Legea lui Ohm în varianta românească funcționa perfect: ești om cu mine, sunt om cu tine…

Cu mai bine de zece ani în urmă, Anca Baderca, pe-atunci Corescu, beneficia de influența mamei sale, Cornelia, șefă la acea vreme a Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, și era înșurubată într-o altă funcție de conducere, cea de directoare a Casei de Cultură a Studenților, entitate aflată sub tutela primăriei.

Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

Apoi, după condamnarea, în iulie 2012, a mamei sale la închisoare pentru fapte de corupție (3 ani şi 6 luni de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi două infracţiuni de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă), tânăra piloasă s-a văzut nevoită să cedeze fotoliul de director și să se mulțumească cu șefia biroului cultural-artistic al respectivei instituții.

Așteptăm cu nerăbdare finalizarea celorlalte procese deschise de primarul justițiar al Timișoarei și noile recrutări de “profesioniști cu etica muncii și a responsabilității față de comunitate”…

Sursa foto: Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Dominic Fritz face curățenie în Primăria Timișoara: a reangajat o funcționară din lotul trișorilor demascați de DNA

 1. Ok si pana la urma unde e problema? Faceti niste acuze si insinuari fara nici o dovada! Asta nu e jurnalism!

  Mergeti si investigati cum a fost angajata, a fost pe bune concursul? Sau ati facut asta, dar banu de la vechile partide face diferenta?

 2. @Mani

  Greseala e a ta, ca ai dat click pe articolul asta, lipsit de orice urma de jurnalism 🙃
  Fii mai atent data viitoare!

 3. Sunt prietena cu mana Ancai Baderca de 30 de ani. Articolul contine un MARE NEADEVAR! Mama ei NU A FOST DE ACORD CU NUMIREA IN FUNCTIA DE DIRECTOR a fiicei ei, dar Anca a facut pentru studentii din Timisoara ce nu sa mai facut nimeni , niciodata, si a plecat cu demnitate din postul de director. Intrebati-l pe Garboni si pe ceilalti colegi, cu care a ramas in relatii f. bune. In rest, povesti, povesti, povesti…. NU CRED ca Robu este inafara subiectului , si ca nu stia nimic de Ravasila. Nici un director nu este angajat fara stirea primarului NICIODATA, IN NICI O PRIMARIE! Chiar ne credeti prosti??????

 4. Păi instabila fostă directoare de la DSP, se potrivește perfect în acest peisaj! E profesionistă în concursuri ilegale pe posturi și examene trucate! O achiziție perfectă!

 5. asa ceva nu exista🤪 deci cum?? penalii lor sunt rai pana devin „de-ai nostri”??

  #kafka, ionesco, luati notite ageamiilor!

  #🤪

 6. Numa comentarii platite de unu sau altu..is curios daca platesc bine macar sau va vindeti pe un caltabos? Ce ma deranjeaza pe mine nu e ca se intampla ce se intampla pt ca asa e de cand lumea si pamantul, pe mine ma deranjeaza mascaricii personage de poveste ca robu si fritzi care fac campanie elctorala micinoasa din lucrurile astea…asta mi se pare jegos…unu se bate cu morile de vant si altu e robin hood

 7. da’ ipocrizia nu te deranjeaza? ca au bube aia, ca au bube ailalti, dar cand „te lansezi” cu vrajeli ca tu esti altfel, pur perfect si competent ca sa arati apoi ca esti praf din toate punctele de vedere si ca moralitate si ca pricepere, si faci gramezi de mizerii, zic ca asta e cel mai deranjant. cel putin pentru mine, dar na, fiecare cu sensibilitatile lui. oricum, eu nu m-am dus dupa vrajelile si fentele lor, insa multi (bine intentionati dar nu prea priceputi in a detecta manipularile emotionale… si stim ca drumul spre iad e oavat de intentii bune…) se confrunta acum cu disonanta cognitiva. si incearca sa o micsoreze in fel si chip. de exemplu cum faci tu. ei, sa stii ca intotdeauna sunt mai multi decat 2 candidati! si sa mai stii ca prezenta la vot a fost doar doua treimi(aprox), asa ca daca aia care au stat acasa isi propun, pot sa aleaga pe oricine altcineva decat don quijote si robin hood(nu stiu care-i care, nu mi se pare ca li se potriveste nicicum, io le-as zice „ruptu de realitate” si „trimisul cu misiune speciala”)

  #🤪

  1. expresia „Banatu-i fruncea” nu-si mai are rostul. Din pacate multi care o folosesc nu prea stiu de unde vine, ca sa nu mai zic de detalii gen acces la educatie in functie de etnie/grad de avutie pe vremea aia. A fi folosita ca „lauda-ma gura” sau dimpotriva la modul sarcastic de altii nu ajuta la nimic decat la: #dezbina si stapaneste

   #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *