Copiii Revoluţiei. Victoria Chiticariu a văzut lumina zilei pe 20 decembrie 1989, la Timișoara, iar nașterea ei a fost anunțată în balconul Operei

victoria chiticariu

Victoria bea cafea cu lapte într-un bar din Piaţa Operei şi ascultă poveşti cu pionieri. Înăuntru e cald şi semi-întuneric. „Cravata era roşie, cu o bandă tricoloră pe margine, şi se prindea cu inel de plastic. Pionierii aveau o ierahie şi depuneau un jurământ.”

CITEŞTE ŞI: Cutremur în judeţul Timiş

Victoria ascultă atentă. Dincolo de geamul barului, în faţa Catedralei din Timişoara e „jingle bells”-ul din târgul de Crăciun.

Despre comunism, „în linii scurte”

Victoria n-a purtat niciodată cravata de pionier. A venit pe lume la 20 decembrie 1989, în ziua în care Timişoara a fost proclamată „primul oraş liber de comunism din România”.

Ştie despre Revoluţie doar ce i-au povestit părinţii. Că românii au ieşit pe străzi „pentru câştigarea libertăţii şi pentru căderea comunismului”. La şcoală, profesorii n-au insistat pe subiect. „În manuale, momentul Revoluţiei e pomenit în treacăt, nu ţin minte nicio poveste din ce ni s-a predat”, spune Victoria.

CITEŞTE ŞI: Timişeanul care e pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii – cancerul

Şi despre perioada comunistă din România a învăţat doar „în linii scurte”. Tot părinţii i-au povestit despre cozile la alimente, despre televizorul alb-negru şi despre rafturile goale.

Au uitat să-i povestească şi despre pionieri, iar Victoria crede că a fi comandant de detaşament înseamnă vreo funcţie militară. Aşa că acum ascultă, sorbind din cafea, despre cum erau înregimentaţi copiii în pepiniera PCR-ului.

„Pune-i ce nume vrei, dar să fie şi Victoria” La 20 decembrie 1989, naşterea Victoriei a fost anunţată în balconul Operei din Timişoara. A venit pe lume prematur, la 8 luni. „Tata mergea în Piaţă şi acolo vedea oameni împuşcaţi, tramvaie oprite, haos…

Venea acasă şi-i povestea totul mamei. Iar ea s-a speriat, i s-a făcut rău şi a doua zi a fost internată la Maternitatea Odobescu”, spune Victoria, din ce i-au povestit părinţii ei.

Tatăl n-a avut voie să urce în spital. De afară, pe geam, a aflat vestea naşterii fetiţei şi, bucuros că ea venise pe lume într-o Timişoară liberă, i-a transmis soţiei, ridicând două degete în aer, „pune-i ce nume vrei, dar să fie şi Victoria!”.

VEZI MAI MULTE AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *