Timişeanul care e pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii – cancerul

adrian bot

A inventat una dintre cele mai eficiente imuno-terapii oncologice din lume şi în urmă cu nici o lună a primit echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie, în America.

Adrian Bot e bănăţean şi prin ştiinţa sa le demonstrează americanilor că un român poate schimba în bine lumea medicală a următorilor 100 de ani.

Tratamentul inventat de echipă pe care o conduce, în cadrul unui gigant farma, dă rezultate uluitoare în leucemie, unde unul din doi pacienţi sunt vindecaţi după o singură cura. E drept că tratamentul nu ajunge decât în 4 ţări din Europa, iar România nu este printre ele, însă cercetătorul Adrian Bot speră ca în curând să fie accesibilă la scară largă.

CITEŞTE ŞI: Cine este tânărul din România care a moştenit o afacere de 50 de milioane de euro. „De la 16 ani am început oficial să şi lucrez”

Şi mai speră că societatea românească să poată capacita oamenii valoroşi – ca el – de peste hotare, care pot contribui prin cunoştinţele lor să dezvolte şi în ţara noastră terapii moderne.

Dacă Los Angeles e cunoscut drept oraşul îngerilor, probabil că pe aceste dealuri, de deasupra metropolei, i-ai putea găsi. Vorbim de locuri în care preţul unei proprietăţi cocoţate pe coline aride porneşte de la 10 milioane de dolari, iar vilele de aici aduc tot luxul şi discreţia, într-o zonă deşertică, departe de aglomeraţia urbană. În acest imobil cochet locuiesc soţii Simona şi Adrian Bot.

CITEŞTE ŞI: Foştii colegi ai arheologului care s-a sinucis au protestat în faţa consiliului judeţean

Adrian e doctor în biogenetică şi vicepreşedinte la una dintre cele mai mari companii farma din Statele Unite, cu filiale pe toate continentele. Şi cu doar 4 zile înainte de discuţie, compania sa a câștigat prestigiosul premiu Galien Prix, care este echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie.

Adrian Bot, dr. cercetător imunoterapie: „În categoria cel mai bun produs de biotehnologie, premiul Întâi Galien este Kite, pentru Yescarta. Yescarta va aduce o nouă eră în tratamentul cancerului. Nu ne oprim aici, înaintăm cu viteza luminii! Ştim că viaţa oamenilor depinde de asta! A fost prima terapie aprobată în limfomul malign, s-a întâmplat în 2017, cu o rată de răspuns foarte mare. Premiul este oferit în fiecare an pentru inovaţii din toată lumea care îmbunătăţesc omenirea, iar Adrian Bot s-a remarcat pentru că, în calitate de specialist în biogenetică, a lucrat la o terapie nouă, cu celule îmbunătăţite genetic, care odată reintroduse în corpul pacienţilor bolnavi de cancer îi vindecă de leucemie şi alte câteva maladii ale sângelui. Celulele perfecţionate genetic se numesc CAR T-cells şi devin nişte super soldaţi care apar organismul şi ucid celulele tumorale.”

CITEŞTE ŞI: Cresc timpii de așteptare la frontiera de vest

Adrian Bot, doctor cercetător în biotehnologie: „Sunt administrate o singură dată, ele sunt activate şi se multiplică. E un tratament viu și sunt propriile celule, nu e un fenomen de rejecţie, e your own cell.”

E un român care activează în cel mai înalt nivel al unui domeniu în care specialiştii par că se joacă de-a Dumnezeu şi le iese de minune.

Adrian Bot: „Lucrul cel mai uimitor pentru mine este ca omenirea a ajuns la un punct de inflexiune în istorie, noi putem la ora actuală să reprogramăm celule vii şi ţesuturi, la nivel genetic, să modificăm funcţiile cele mai intime ale organismului omenesc, noi ca şi specie nu mai suntem la cheremul evoluţiei darwiniste. E un moment important în medicină moleculară, dar şi în istoria omului. Care pune şi probleme etice remarcabile, probleme filosofice.”

În 2017, fotografia sa a fost afişată în Time Square din New York, atunci când terapia cu celule îmbunătăţite genetic a trecut de toate testele Agenţiei Federale a Medicamentului. E deocamdată o procedură extrem de costisitoare, ajunge la 400.000 de dolari, însă unul din doi pacienţi e complet vindecat, după cum spun soţii Bot. Iar Inovaţia în medicină moleculară este tot ce a visat Adrian încă din adolescenţă.

Adrian Bot, cercetător biogenetică: „Am avut onoarea extraordinară să reprezint România de două ori internaţional, la Olimpiada de Fizică, în ’86, de atunci mi-am canalizat energia şi am ştiu că vreau să fac ştiinţă.”

Simona Bot este la rândul său cercetător şi până la un moment dat au fost colegi de laborator, în Statele Unite ale Americii.

Simona Bot, cercetător biomedicină: „Faptul că am fost în acelaşi domeniu cred că ne-a salvat căsnicia, pentru că eu am înţeles câtă dedicaţie şi câtă muncă se ascunde în spatele unui succes. De 25 de ani suntem o echipă foarte bună.”

Adrian Bot a părăsit România în 1994, imediat după terminarea facultăţii de medicină, la Timişoara. Îşi aminteşte că a avut un mentor extraordinar, care i-a marcat cariera în Statele Unite. Lucra la San Diego şi a fost luat sub aripa celebrului Emil Palade, unul dintre marii români ai tuturor timpurilor.

Adrian Bot, cercetător, vicepreşedinte companie farma: „Regretatul profesor Palade, singurul laureat al premiului Nobel în medicină. Am petrecut 4 ani în San Diego. Era decan ştiinţific al UCLA în San Diego. Cea mai dulce limba moldovenească, româna cu accent moldovenesc, şi un simţ al umorului extraordinar şi un interes fantastic în ceea ce făceam noi şi alţii. Un om foarte cald, foarte bun, deschis să ne întrebe ce vrem să facem, care sunt visele noastre.”

Ambii soţi sunt bănăţeni şi au copilărit în comune diferite din judeţul Timiş. Au făcut aceeaşi facultate, la Timişoara, dar în ani diferiţi, şi s-au cunoscut mai târziu peste ocean, în Statele Unite. Ea a renunţat la carieră pentru a creşte cele 3 fiice pe care le au împreună, iar Adrian Bot a devenit peste ani doctor, expert în ştiinţe biomedicale, cu o cercertare de aproape 25 de ani, menită să ajute în tratarea celei mai grele boli a omenirii – cancerul.

Reporter: „Conştientizaţi că puneţi umărul serios la tratarea omenirii?”
Adrian Bot, cercetător biogenetică: „Conştientizez, a fost destul destul de dificil. Am ajutat într-un proiect de dezvoltare a unui vaccin, am început studiile în pacienţi, unul dintre colegii noştri, profesor în medicină, m-a sunat după tratament şi mi-a spus că acest pacient a răspuns la tratament. Senzaţia pe care am avut-o e indescriptibilă.”

Şi-au crescut fetele în spirit românesc, mai ales că de educaţia lor s-au ocupat şi bunicii din partea mamei. Sunt pensionari cu rădăcini puternice la Comloşu Mare, în comunitatea bănăţeană de lângă Timişoara, dar locuiesc câteva luni pe an, iarna, la Los Angeles.

Socrii: „Avem în jurul nostru bolnavi de cancer, prieteni, dar care deocamdată nu pot să acceseze treaba asta. De asta spun că aş dori să ajungă în România, dar să ajungă la omul de rând.”

Sunt mâhniţi că societatea românească a pierdut oameni precum ginerele şi fiica lor. Povestesc că şi celălalt băiat pe care îl au, fratele Simonei, un medic care a profesat ani de zile la Timişoara, a decis să emigreze în Germania, în urmă cu doi ani.

Socru: „Speranţa mea, şi cred că aş putea să fiu purtătorul oamenilor de rând din România, speranţa mea e că aceşti oameni tineri… speranţa mea e în ei. Atât a celor care sunt în România, care stau acolo şi luptă pentru nişte chestii, cât mai ales prin cei care au ieşit afară, au avut ocazia să înveţe şi să aducă aceste cunoştinţe în ţară. Societatea românească trebuie să-şi dea ceva pentru asta, nu neapărat ceva material, dar să creeze condiţii, să dea posibilitatea acestor oameni tineri ca să se dezvolte! Să le dea voie să plece, dar să îi motiveze să se întoarcă în ţară! Mă întreb cum ar fi arătat România, dacă îi aveam pe aceşti oameni în ţară. Ştiţi cum ar fi arătat, exact cum am avut noi speranţa în ’89. Eu am avut multe discuţii cu Adrian, de-a lungul anilor, a spus: „de ce să vin în România, că nu pot!”

Simona: „Voiam să spun de fratele meu, Lucian Juga, care e un chirurg desăvârşit şi noi îl admirăm fantastic, care nu face doar chirurgie, face conferinţe şi învaţă şi alţi chirurgi. Și în România şi-a făcut un nume, dar din păcate nu a putut să evolueze. ”

VEZI MAI MULTE AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timişeanul care e pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii – cancerul

  1. Il cunosc pe Adi de cand eram copii, vecini si prieteni,. Un om extraordinar. Mai presus de orice a avut o ambitie si determinare iesite din comun. Foarte inteligent dar mai ales… intelept. Daca „si-a pus in cap” sa invinga cancerul …si nu numai… sunt sigur ca o sa reuseasca.

Lasă un răspuns