Cooperare transfrontalieră ecologică
Vreme de milenii, până la începutul epocii moderne, câmpia joasă a Banatului a fost dominată de un sistem de mlaștini și zone de câmp umed, care au permis dezvoltarea aici a unui ecosistem cu caracteristici unice la nivel continental.
Pe acest temei, în ultimele generații au fost depuse eforturi importante pentru prezervarea vestigiilor mlăștinii bănățene străvechi, context în care perimetre importante din zonele Murani și Satchinez, însumând peste 400 de hectare, au dobândit statut de rezervație naturală.
CITEȘTE ȘI: Investiții rutiere într-o comună din Timiș
Demersurile autorităților locale și regionale nu s-au oprit aici, un exemplu al continuării politicilor de prezervare a moștenirii ecologice constituindu-l și proiectul Ekolakes, recent pus în mișcare printr-un program de cooperare transfrontalieră România – Serbia.
Pe baza acestuia, se urmărește ca două zona lacustre din Jimbolia și Kikinda să fie reabilitate, protejate și puse în circuit turistic: este vorba de zona lacustră din nordul orașului românesc și, respectiv, de Lacul Vechi din urbea sârbă, două sisteme care sunt în prezent afectate de scăderea nivelului apei și de proliferarea excesivă a algelor și altor plante cu potențial de degradare a echilibrului ecologic.
Bugetul alocal acestui proiect transfrontalier se cifrează la circa 788 de mii de euro, iar termenul până la care trebuie finalizat este stablit pentru luna august a acestui an.
Foto: captură video Facebook/Punct de Informare Turistică Jimbolia