Clinica de dermatologie din Timişoara nu va fi reabilitată cu bani europeni

dermatologie 1

Primăria Timișoara a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene în vederea modernizării clădirii de pe strada Mărășești, în care a funcționat, până acum câțiva ani, Clinica de dermatologie. Cu un an în urmă, consilierii locali au aprobat proiectul, care ar necesita o investiție de 27,3 milioane de lei, cu o durată a lucrărilor de doi ani.

Se pare, însă, că finanțarea europeană nu este posibilă, explicațiile pentru respingerea proiectului fiind date chiar de primarul Nicolae Robu:

„Proiectul de reabilitare a Clinicii de dermatologie depus în cadrul POR a fost respins, din păcate. Am vrut să reabilităm și să refuncționalizăm clădirea de pe strada Mărășești și să o dedicăm Institutului Cultural Francez, Centrului Cultural German, British Council, poate și Institutului spaniol Cervantes și altor centre culturale.

În plus, am gândit un centru pentru tineret. Prima obiecție a fost că o aripă din clădire nu intră în proiect și nu ar fi eligibil pentru că acolo se mai află pacienți. Acea aripă funcționează ca spital, fiind cazați bolnavii care fac radioterapie. Sigur că noi am fi putut găsi soluții, în ultimă instanță, prin vecinătate, pentru că nu este de dorit ca acești oameni să fie transportați la distanțe mari, pentru că după ce fac radioterapia, am înțeles că sunt epuizați și e bine să nu fie supuși la suprasolicitări.

De aceea nici nu s-a pus problema să îi mutăm de acolo atunci când am scos Clinica de dermatologie. Însă a apărut o altă obiecție, și anume că nu putem să acordăm spațiu centrelor culturale respective, pentru că ar trebui să facem o licitație și să participe oricine, iar spațiul să fie acordat celor care câștigă licitația. Noi nu vrem să schimbăm ținta pe care o avem. Dorim ca acolo să funcționeze instituțiile culturale menționate. Am purtat discuții cu mai mulți ambasadori, ar putea fi și un centru cultural italian.

În funcție de deschiderea diplomatică, Timișoara va crește în importanță dacă va ajunge să aibă cât mai multe astfel de institute și, desigur, cetățenii orașului vor avea de câștigat din oferta de activități culturale. Între a-i schimba destinația și a amenaja clădirea din bani de la bugetul local, optăm pentru a doua variantă. Am știu că sunt vulnerabilități ale proiectului, dar am încercat și noi”.

Conform conducerii primăriei, clădirea va fi refuncționalizată printr-un program de finanțare multianuală, iar lucrările ar putea începe chiar în acest an.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *