Cea mai devastatoare pandemie continuă să facă victime printre bănăţeni. Care sunt primele semne ale îmbolnăvirii

sida 1

Din păcate, în județul nostru, maladia a ajuns să afecteze persoane la care nici nu te-ai fi așteptat, susțin medicii timișoreni care precizează că, în aceste cazuri, principala cale de transmitere a bolii este prin contact homosexual.

Ziua mondială de combatere a SIDA, marcată pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a bolii, catalogată drept cea mai devastatoare pandemie din istoria omenirii, cauzată de răspândirea infecției cu HIV.

”La centrul nostru sunt tratați pacienți din Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, fiind înregistrate 850 de persoane. Din județul Timiș avem circa 280 de bolnavi, dintre care 258 se află sub tratament. Sunt două grupe de pacienți: cei care au supraviețuit infectării în unitățile sanitare în perioada 1989-1990 și cei depistați ulterior, majoritatea infectându-se prin contact sexual”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, în acest an, au fost depistate zece noi cazuri de HIV/SIDA, majoritatea ca urmare a unor relații de tip homosexual.

”Media de vârstă a pacienților este de peste 30 de ani, însă dintre cei recent diagnosticați sunt și persoane de 60-70 de ani”, a declarat Virgil Musta.

Din păcate, în cursul acestui an, cinci persoane din județul Timiș au pierdut lupta cu boala. ”La pacienții cu SIDA cel mai mult contează cât sunt de cooperanți, pentru că pe lângă urmarea cu strictețe a tratamentului contează atât stilul de viață, cât și… igiena”, a completat medicul timișorean.

Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, în urma infecției, declanșează Sindromul Imunodeficienței Umane (SIDA). În cazul infecțiilor cu HIV, boala este de cele mai multe ori asimptomatică și ajunge să se manifeste dupa câteva luni, în unele cazuri, sau chiar după câțiva ani, în altele, prin complicațiile pe care le induce. Persoanele care au motive să suspecteze o infecție cu virusul HIV trebuie să urmărească simptomele ce apar la câteva zile sau săptămâni de la contractarea virusului și să consulte medicul în cel mai scurt timp.

Primele semne includ febra asociată cu dureri de cap, stare generală de slăbiciune, ganglioni măriți, transpirații nocturne, diaree, infecții cutanate, dureri musculare, apariția iritațiilor și a ulcerațiilor bucale sau genitale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *