Castelul Huniade și Muzeul Revoluției, pe lista de priorități a CJT și a Ministerului Culturii

Castelul Huniade și Muzeul Revoluției, pe lista de priorități a CJT și a Ministerului Culturii

Castelul Huniade și Muzeul Revoluției, pe lista de priorități a CJT și a Ministerului Culturii

Noul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a prezentat vineri, 21 iulie 2023, două dintre proiectele ministerului, care privesc Timișoara. Ea a declarat că lucrările la Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste de la Timișoara vor începe în 2024. Muzeul va fi amenajat în clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății.

Tema muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluției din decembrie 1989, începută la Timișoara în data de 16 decembrie și, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, dar și virtuală, a acelor momente dramatice, de importanță istorică deosebită pentru România.

CITEȘTE ȘI: Noul PUG al Timișoarei intră în consultare publică, dar nu se știe când

Muzeul va adăposti obiecte și documente, aducând totodată în fața vizitatorului, prin intermediul realității virtuale, principalele etape ale evenimentului, așa cum acesta s-a desfășurat în întreaga țară.

„Vom realiza Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste la Timișoara. Investiția va costa 16,3 milioane euro, banii există și au fost semnate contractele de proiectare faza DALI (n.r. – documentație de avizare a lucrărilor de intervenție) cât și proiectul tehnic. Avem un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar în cursul anului viitor vor începe efectiv lucrările la muzeu”, a declarat Raluca Turcan.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a vorbit despre stadiul lucrărilor la Castelul Huniade care, în mod normal va avea un constructor desemnat în urma unei licitații, care să se ocupe de reabilitare, până la finalul anului 2023.

”Am identificat și concretizat atragerea a două din cele trei surse de finanțare pentru acest obiectiv. Sunt 4,5 milioane de euro din PNRR, fiind un contract semnat deja, mai sunt 6 milioane din fondul pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Este o finanțare câștigată, acum urmează semnarea contractului. Cea de a trei linie de finanțare este Programul Operațional de colaborare transfrontalieră România – Ungaria. Iar aici castelul e pe lista strategică, a fost deja aprobat în ședința celor implicați… A avut loc finalizarea proiectului tehnic, partea birocratică de obținere de avize, urmează licitația efectivă de atribuire.

Până la finalul anului sper să avem constructor. Mai marcăm o premieră, e un proiect pilot cu atât de multe surse de finanțare, locală, națională, europeană.

La orizontul 2026 – 2027 sper ca clădirea să fie complet renovată și redată circuitului muzeal și turistic. Acesta este orizontul realist pentru un asemenea proiect”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Castelul Huniade și Muzeul Revoluției, pe lista de priorități a CJT și a Ministerului Culturii

  1. Daaa, curtulista Curcan se înfoaie, din păcate, și pe la Timișoara. Toți veșnicii sunt buni la toate. Am avut, până în 1989, un singur Ceaușescu. De atunci ne-am umplut de zeci sau sute de reziduuri, neo politicienii care fac de toate și fără de care nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *