Ca între colegi: un polițist timișorean a primit avertisment pentru depășirea cu mult a vitezei legale, deși putea încasa o amendă piperată

Nouă procedură de contestare a contravențiilor, inclusiv auto. Șoferii vor putea contesta mai ușor amenzile

Articolul în care v-am prezentat cum a fabulat în fața judecătorului agentul de poliție Beniamin „Andrei” Ioja – “Beni, pericol public: agentul provocator de la Secția 4 Timişoara, prins la volan cu 48 km/h peste viteza legală, a fost făcut praf în instanță!” – a suscitat, la fel ca precedentele, un interes deosebit în rândul cititorilor.

Dar, nu numai atât: am considerat că un aspect evidențiat de unii dintre cei care au postat comentarii pe paginile de socializare merită să facă subiectul unui nou articol. Ne referim la postările unor cititori care au remarcat faptul că, deși șoferul – și, în același timp, agentul de poliție – Beniamin Ioja a depășit viteza legală cu 48 km/h (98 km/h față de 50 km/h în localitate), el a fost sancționat doar cu avertisment și cu șase puncte de penalizare, scăpând de amendă.

Astfel, un cititor spune: “Deci pentru că l-au prins cu 98km/h pe un drum unde limita era 50km/h, a primit avertisment și 6 puncte penalizare… Și eu, că am fost prins cu 92 km/h pe o bucată de drum unde limita era 70 km/h (mă refer la bucata de drum de la Metro, până la fosta groapă de gunoi. Exact acolo în curbă stăteau cu radarul astă vară), am primit amendă și puncte penalizare… Atunci unde mai este corectitudinea polițiștilor?”. Altul e mai laconic, dar ideea e aceeași: “70 în localitate noaptea, singur pe tot drumul. 4 puncte, amendă 580 lei”.

Corb la corb nu-și scoate ochii

Așadar, de ce această discrepanță între cazul lui Beniamin Ioja și situațiile în care s-au aflat alți șoferi care au călcat pe bec? Într-adevăr, Codul Rutier lasă la aprecierea agentului constatator aplicarea amenzii sau acordarea doar a unui avertisment, în cazul depășirilor de viteză cu până la 50 de kilometri pe oră. În individualizarea sancțiunii contează și condițiile de trafic, dar și atitudinea șoferului, dacă își recunoaște vina sau, dimpotrivă, este recalcitrant, pus pe harță.

beniamin ioja 2

Cu toate acestea, indiferent de circumstanțele atenuante ce l-ar fi putut determina pe polițistul rutier care l-a oprit pe Beniamin Ioja să-i acorde clemență și să nu-i dea amendă, ci doar avertisment, acest gest de clemență al unui polițist față de un alt polițist poate fi văzut de cetățeanul simplu ca o transpunere a proverbului “Corb la corb nu-și scoate ochii”.

În loc de avertisment, “Andrei” putea primi o amendă piperată

Codul Rutier prevede mai multe clase de sancțiuni pentru depășirile de viteză: la 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare; la 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare; la 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare; la 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare; la mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Conform acestei clasificări, agentul de poliție de la Secția 4 Timișoara, Beniamin Ioja, care a fost surprins de radar având 48 km/h peste viteza legală, ar fi putut fi amendat de colegii săi de la Poliția Rutieră cu o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, orientată mai degrabă spre cuantumul maxim decât spre cel minim. Dar, în loc să scoată din buzunar o sumă piperată, tânărul Beniamin a scăpat doar cu avertisment și cu cele șase puncte de penalizare. Că, ulterior, domnul Ioja a contestat procesul-verbal de contravenție în instanță, încercând să mintă judecătorul pentru a obține anularea celor șase puncte de penalizare, asta este o altă poveste.

Cetățenii simpli primesc amenzi, nu avertismente

Revenim la discrepanța dintre avertismentul primit de Ioja pentru depășirea vitezei legale cu 48 km/h și amenzile serioase primite de alți contravenienți pentru depășiri ale vitezei sensibil mai mici. Faptul că acel gest de clemență al polițiștilor rutieri, deși legal, a fost justificat moral doar de solidaritatea de breaslă este confirmat și de raționamentul expus într-o motivare a unei hotărâri date într-un alt caz de instanța de judecată (în alt an, în alt oraș).

În speța respectivă, petentul dăduse în judecată inspectoratul județean de poliție, solicitând înlocuirea sancţiunii amenzii cu sancţiunea avertisment. În motivarea plângerii, petentul recunoştea că a săvârşit contravenţia respectivă, în sensul că a condus mașina cu 76,4 km/h, în localitate, unde limita de viteză era de 50 km/h. Reclamantul mai arăta că sancţiunea amenzii era prea aspră în raport cu împrejurările în care a săvârşit contravenţia, respectiv era o perioadă din zi cu circulaţie foarte slabă, nu erau pietoni în zonă, gradul de vizibilitate era ridicat, carosabilul era uscat şi fără denivelări, nu era porţiune de curbă, astfel că nu a fost în situaţia de a provoca vreun accident.

Totodată, petentul a mai susținut că nu a mai fost niciodată sancţionat contravenţional. Iată cum a soluționat instanța respectivă plângerea contravenientului:

“Avertismentul este cea mai uşoară sancţiune contravenţională şi se aplică atunci când prin fapta săvârşită contravenientul a adus o atingere minimă valorilor ocrotite prin legea contravenţională, fiind în mod vădit lipsită de pericol. În cazul depăşirii limitei legale de viteză, gradul de pericol a fost apreciat de legiuitor atunci când a sancţionat gradual marjele de 10-20 km peste viteza legală, sancţionând mai aspru pe măsură ce depăşirea vitezei este mai mare.

Astfel, în speţă, petentul a depăşit viteza cu 26,4 km/h, ceea ce reprezintă cea de-a doua treaptă de depăşire a vitezei, fiind sancţionată deja mai aspru decât prima categorie care însemna depăşirea vitezei cu 10-20 km/h. Ca urmare, nu se poate vorbi de o faptă de o gravitate redusă şi lipsită de pericol pentru a se justifica aplicarea sancţiunii avertismentului. Ca urmare, instanţa reţine că plângerea petentului este neîntemeiată şi o va respinge menţinând procesul-verbal de contravenţie ca legal şi temeinic”.

De la avertisment la suspendarea permisului, doar un pas?!

Cam despre asta e vorba. Chiar și dacă legea îți permite, ca agent constatator al contravenției, să nu amendezi, ci doar să avertizezi, totuși, așa cum spunea și respectivul judecător, nu degeaba a stabilit legiuitorul mai multe trepte de depășire a vitezei. Cu alte cuvinte, depășind viteza legală cu 48 km/h, credem că Beniamin Ioja ar fi primit amendă, nu doar avertisment, dacă ar fi fost un șofer oarecare, nu chiar un agent de poliție.

De altfel, cum ai putea să dai doar avertisment la o depășire a vitezei legale cu 48 km/h, din moment ce, la o depășire a vitezei legale cu 51 de km/h, contravenientului i se suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile?! Păi dacă dai avertisment la o depășire a vitezei legale cu 48 de km/h și suspenzi permisul la o depășire de 51 km/h, când mai aplici sancțiunea amenzii? Doar la depășiri cu 49 și cu 50 km/h?! Să fim serioși…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

30 thoughts on “Ca între colegi: un polițist timișorean a primit avertisment pentru depășirea cu mult a vitezei legale, deși putea încasa o amendă piperată

    1. Foarte înțelept din partea ta. Poate cand o sa fii dus la secție și bătut de șefii din Politie atunci ai sa începi să condamni actele de violență. Stai linistită este imposibil sa nu fie tras la raspundere șeful secției 4 pentru limbajul folosit opinia publică va fii indignată și rezoltata daca asemenea individ va fii ținut în funcție. Eu nu vad ca agentul sa ii fii raspund la insistențele sefului de al invita la sala si sa il bată bine si dupa sa nu raspunda penal.

      1. Eu cred că marfa nu-i de calitate. Schimbă dealerul și nu mai incerca să mă convingi pe mine ce băiat de treabă este Beni, că nu-i așa. Luați-vă amândoi de mână și mergeți într-o vacanță erotica…..exotică, pardon.😂

        1. Nu încearcă nimeni sa te convinga stai linistit. Trebuie să promovăm actele de violență în secțiile de poliție si in alte locuri. La noi asta prinde la public. Noi promovăm actele de violență si comportamentul de mahala.

  1. Asta este o chestie care merita dezbatuta si adusa puternic in atentia autoritatilor. De nenumarate ori s au dat amenzi si puncte in situatii in care se putea da un simplu avertismenrt. Da, deh, ce conteaza pt politistii de la rutiera individualizarea pedepsei fata de persoana civila. Atata timp cat nu e de al lor, politist, te ard ori de cate ori pot.

    1. Sunt sigura ca multe persoane au primit avertisment în loc de amendă daca au știut cum să vorbească cu agentul. Avertismentul se poate aplica la oricine nu mi se pare o tragedie ca a primit avertisment. Nu este o infracțiune ceea ce a făcut ceea ce face șeful secției 4 zilnic este o hărțuire la adresa agentului si la imaginea lui. Agentul nu vad ca il faca in toate felurile si sa ii descria pe trecutul său sa faca publice anumite date. Eu vad ca agentul are decență și moralitatea necesară de a respecta activitatea pe care corpul de control o desfășoară la Timișoara. Curioas lucru este ca Corpul de Control nu ii pune in vedere sefului secției 4 sa termine cu afirmațiile de genu in presa. Ca de obicei șefii sunt susținuți politic.

      1. Când viteza ucide cu o rață pe care ne-a dus în topul tarilor bananiere la morți pe șosele, e cel puțin infantil ce afirmi, dacă nu chiar imbecil!
        SPUNE le asta familiilor îndoliate de ucigașii pe șosele

        1. Bai, omule bun.. Sunt f multe cazuri in care se poate da un simplu avertisment si nu o amenda de 200,300 de lei. Daca pricepi, bine, daca nu, nu. Nu ma lua pe mine cu viteza care ne a adus la o anumita rata de decese, ma faci infantil si mi faci referiri la familiile indoliate ale celor care au murit pe drum. Nu ma refeream la sit din art de fata. Da, deh, ce pricepi tu, alergic la prosti.

  2. Pe aceasta cale,politistii rutieristi iti foarte multumesc pentru contraserviciul facut.
    Noi te-am iertat,tu ne-ai bagat in gura presei si a populatiei.
    Felicitari ,,andrei,,
    Si drum bun….cat mai ai…

    1. Ce destept esti . Șeful sectiei 4 este cercetat la DNA pentru folosirea echipajelor în scopul opririi amantelor altor șefi ceea ce este infracțiune fata de o contravenție. Șeful asta are nevoie de pupincuristi este un criteriu pentru a primi bani in plic.

  3. Eu nu inteleg atitudinea sefului secției 4 de a face presiune pe corpul de control de la București cu tot felul de afirmații despre viața privată a agentului nu este publică. Ce este rau ca a primit un avertisment? De unde stim ca este adevarat? Șeful sectiei 4 a reținut ilegal timp de 40 de minute amanta altui ofițer si nu a pățit nici ceea ce este infracțiune. Ce s -a întâmplat cu dosarul lui la DNA? De ce nu lasa corpul de control de la București sa isi faca treaba. De ce nu se sesizează nimeni. Sunt curioasă daca mai apar si alte înregistrări sau mesaje despre modul de avizare a subalternilor de care șefii care sunt împătimiți ai jocurilor de noroc. Unde este puterea exemplului?

  4. Este o cercetare în desfășurare si el tot apare public cu tot felul de afirmații vom face scrisoare către ministrul în care o sa ii cerem sa se faca dreptate ? Eu vad o adevărată mafie în sistem ? Ce vrea să dovedească șeful secției cu banii dati in plic agențiilor este ilegală acțiunea lui de a oferi bani. De ce nu a făcut public până acum faptul că era asa darnic? Cerem Ministrului sa se sesizeze si sa ii interzică acest sef sa mai faca afirmații nefondate. Să lase corpul de control sa isi faca treaba

    1. Nu vor face nimic! se acopera unul pe altul – mint si insala. sunt boschetari din GJ care vin sa faca legea aici, cu ajutorul lui Petecel si Turnagiu.

  5. Am ajuns sa promovăm actele de violență si comportamentul de torționar mai rau decat pe vremea comunismului. Intr-o tara normal orice om sănătos la cap nu ar accepta asa ceva. Ce tie nu uiti place altuia nu ii face. Șeful sectiei 4 este un mare fan al aparatelor de noroc. Lumea interlopă nu ii este străină.

  6. Cu exceptia unei situatii cand agentul de politie a gresit in mod evident si nici nu a vrut sa tina cont de martori, in rest ori de cate ori am fost sanctionat pentru abateri de la respectarea legislatiei de circulatie, nu pot sa reprosez nimanui nimic. Lucrurile asa s-au petrecut, am fost vinovat. Niciodata nu m-am adresat necuvincios. Am primit sanctiunea si am achitat-o. Mi-au ramas in minte doua situatii, una in jud. Mehedinti si una in Timisoara, in care, pur si simplu m-au iertat de sanctiune, dupa ce evident mi-au aratat in ce a constat greseala mea. Nici vorba sa-mi dea cineva de inteles ca ar trebui „sa dau ceva”. Fals.
    Daca tot vreti sa ne luam de ei si sa-i suparam hai sa-i rugam sa nu mai stea in birouri si sa fie numai pe strada asa cum sunt patrulele in China . Si sa le cerem sa aplice litera legii asa cum este ea . Sa nu ne mai ierte.
    Ce ziceti, ar fi mai bine, nu . Eu zic ca da.
    Despre comisarul sef, as face o singura remarca. Poate ca in relatiile cu subalterni, trebuia sa fie mai regulamentar. Insa toti care aveti un dinte impotriva lui, ar trebui sa va ganditi cu respect si nu cu invidie, ca acest om a facut un liceu militar, la care ajung foarte putini, iar de academie nu mai vorbesc. Stiti ce concurenta este la facultatea de politie ? Asa ca nu plecati urechea la tot ce se spune.

  7. Miki, Ralu, Carol, Roxana, Popescu și Rubi: pe loc repaus! 🙂 Eu pot înțelege personalitățile multiple, dar 6 în 1 nu e cam mult? :)) Om bun, drag postac, poți fi mai inventiv și să tastezi și de pe alt device? În 24 de minute ai postat șase comentarii după același calapod, cu șase nick-name-uri diferite, dar cu același IP 🙂 Ai impresia că toți suntem la fel de inteligenți asimptomatici ca prietenul tău? 🙂

  8. Domnule Ciprian am observat ca faci articole i după commenturile postate, acum cititorii așteaptă de la tine sa faci la fel un articol și sa le răspunzi la commenturile lăsată, asta dacă ești un scriitor cinstit.
    Te rugam sa faci un articol în care domnul Popa.sa iti răspundă dacă are patima jocurilor de noroc, ce fel de politist nu poate sa constate in 40 de minute dacă se afla lângă un terorist sau o amanta? Motivul real ptr care a oferit bani în plic, atata timp cât el nu i a propus niciodata pe respectivii politisti la salariul de excelenta?, cum de in maxim 4 ore de lucru el a părăsit zona de competenta a secției 4 politie de minim 3 ori,? pe ce criterii a fost avansata înainte de termen doamna B.M.?
    Dar sigur nu vei face un asemenea articol fiindcă un domn Draguț , când nu canta La multi Ani la masa lumii interlope se lauda ca sunteți prieteni. Probabil si aceste articole sunt comandate tot de acest domn Draguț care fiind sef, trebuia de mult timp sa ia masuri….dar probabil nu a luat fiindcă nu e …..Poate ne scrii tu in vre un viitor articol
    Dacă ești cinstit și corect te rugam sa elucideze spusele domnului Dragut, e adevărat? Sunteți prieteni și scrii ce îți cere?
    P.s. ospătarul bun la toate https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/video-trei-sefi-din-ministerul-de-interne-canta-in-cor-cu-interlopii-la-timisoara-la-ziua-unei-inculpate-dna–219940.html

    1. 1. Subiectele le decid eu, nu cititorii sau postacii. 2. Subiectul articolului de față este cu totul altul decât ce aberezi tu aici. Nu ai nimic de comentat cu privire la clemența nejustificată arătată de polițiștii rutieri colegului lor de la Secția 4? 3. Dacă ai informații concrete/dovezi cu privire la ceea ce susții, trimite-le pe adresa de mail [email protected]. După ce mi le trimiți, voi pune toate întrebările persoanelor vizate. 4. Tu nu ai habar de numele celui despre care vorbești, scrii ba „Draguț”, ba „Dragut”, când, de fapt, pe șeful Poliției Municipiului Timișoara îl cheamă Daniel Drăguța. 5. Nu doar că nu îl cunosc pe dl Drăguța, dar nu îl cunosc personal nici pe dl Popa, cu care am vorbit, telefonic, pentru prima oară, înainte de primul articol.

      Alte întrebări? 🙂

      1. Ultimele articole scrise sunt atacuri la adresa acestui politist si incercarea de a ii oferi sefului sectiei 4 o imagine in care el este un angajat model, in timp ce el spune ca da bani in plic si aduce jigniri la adresa aceluiasi politist. Deci dumneata ai decis ca sa il scoti din belele pe seful sectiei 4. Probabil si daca primiti dovezi pe mail, le veti sterge, fiindca cel mai posibil sa fii primit si dumneata bani in plic ca sa faci un lucru bun. Ce se poate observa din articolele publicate este ca iti lipseste impartialitatea, perspicacitatea si alte calitati pe care ar trebui sa le aibe un jurnalist adevarat.

        1. Despre ce atacuri vorbesti? 🙂 Concret, ce anume nu e adevarat din ceea ce am scris? Normal ca, daca esti suparat de dezvaluirile mele, te simti atacat, relaxeaza-te, iti va trece, timpul le vindeca pe toate 🙂 Tu vorbesti de impartialitate si de perspicacitate, dar, in acelasi timp, creezi scenarii in care presupui ca, si daca as primi dovezi pe mail, le-as sterge pentru ca e posibil sa fiu platit de oamenii rai 🙂 Omule, tu citesti ce scrii? Te rog, nu mai presupune, nu te mai ascunde dupa „probabil ca” si „posibil ca”, scrie negru pe alb ca sunt platit de oamenii rai si, in acelasi timp, da-mi pe mailul [email protected] datele de identificare. Iti vine frumos citatia prin posta si continuam polemica in instanta, unde vei putea demonstra, la fel ca si ceilalti curajosi, de la cine si ce sume primesc. Daca mai postezi un comentariu fara sa imi fi trimis, in prealabil, mail-ul ala, iti voi sterge comentariul. Dar, hei, nu cred ca vom ajunge pana acolo, cred ca esti un tip cu coloana vertebrala, care nu va ezita sa-mi demonstreze nemernicia in sala de judecata 🙂

          1. Am antrenament 🙂 Dar mai am si treaba, asa ca, de-acum inainte, cine ma acuza fara probe sau fara sa-mi dea datele de identificare pe mail, pentru a putea merge la brat in instanta, zboara de pe site. Simplu, eficient, elegant 🤓

          2. Na, vezi ca se poate sa debitezi aberatii, dar fara sa fie nevoie sa te invit in instanta? 🙂

  9. Asta cu avea fix 98 kmh… Așa se face când mergi cu 150 kmh. Dai o atenție polițistului ca să fie sub pragul de luat permis. Și atunci chiar dacă e văzut de presă sau alti martori, omul a fost oprit și amendat. Se practică de mult, nu de ieri, de azi. Dacă ați avea înregistrarea , acolo a fost mult peste 98 kmh. Poate avea în frânare 98 kmh.
    Apoi nu îl spală nimeni pe șeful secției 4. Strict in cazul acestui polițist este evident că a greșit și îi este greu spre imposibil să își respecte îndatoririle de polițist.

  10. MILITIANUL cu RADARUL, cel carea consemnat in PV fapta ar trebui sa dispara, inapoi la mă-sa la Severin. Apoi sa-si cheme si colegii, cu riscul de a ramane fara gabori … apoi invit timisorenii sa devina POLITISTI.

    Altfel – aceasta institutie neagra de coruptie si mizerie condusa de turnatorul Turnagiu va fi un kkt tot mai mare pe zi ce trece.
    Aviz Ministerului care se ocupa de masti si adeverinte.

  11. V-ati judecat vreodata cu un magistrat?Dar despre deciziile judecatorilor CCR in favoarea exclusiva a magistratilor,ati uitat?Si astea-s la nivel national si nu e vorba de o amenda…

  12. Domnule Ciprian, se pare ca ce ai cautat ai primit, te rugam sa ne ții la curent cu șirul evenimentelor și din instanta de judecata!!!

    1. Domnule Sfinx, tine aproape! 🙂 Si poti pune linkuri aici abia dupa ce pui si linkurile articolelor mele pe site-urile respective 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *