Buget aprobat pentru sprijinul cuplat destinat fermierilor

cartofi

Sumele aferente sprijinului cuplat vegetal solicitat de fermieri pentru anul trecut au fost, în fine, aprobate de Guvern.


lepa 1CITEȘTE ȘI: Asasinul poliţistului a fost prins

 

 


Bugetul total al acestei forme de sprijin este de 82,334 de milioane de euro, fiind plătibil în lei. Aproximativ 41.000 de fermieri din sectorul vegetal au accesat în 2018 măsurile de sprijin cuplat.

Pentru unele culturi plafonul financiar notificat iniţial Comisiei Europene se va micşora, dar pentru altele va creşte, după cum a hotărât Executivul, în ultima sa şedinţă.


macel lepaCITEȘTE ȘI: Marian Godină, dezamăgit după capturarea criminalului din Timiș: „Din păcate, nu a opus rezistenţă”

 


Astfel, tăieri vor apărea la soia, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveți de câmp pentru industrializare și cartofi timpurii pentru industrializare.

În schimb, suplimentări vor fi la lucernă, orez, sămânță de cartof, sfeclă de zahăr și legume cultivate în sere și solarii, tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.

CITEȘTE ȘI: Încep restructurări masive la stat: „Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi”

Bugetele pentru fiecare tip de cultură

Plafoanele aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferurilor de fonduri operate de Ministerul Agriculturii, sunt următoarele: 28,164 milioane de euro pentru soia; 14,910 milioane de euro pentru lucernă; 420.000 de euro pentru mazăre şi fasole boabe pentru industrializare sau procesare; 188.160 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 5,117 milioane de euro pentru orez; 939.100 de euro pentru sămânță de cartof; 129.320 de euro pentru hamei; 19,208 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr; 1,251 milioane de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 22.235 euro pentru castraveți pentru industrializare cultivați în câmp; 8,807 milioane de euro pentru legume cultivate în sere și solarii, fiind vorba despre tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți proaspeţi, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă; 495.000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre; 2,679 milioane de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Cuantumul pe hectar, pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal, se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, rezultate în urma transferurilor de fonduri, la suprafețele eligibile pentru anul trecut. Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *