Încep restructurări masive la stat: „Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi”

bugetari 1

Ultimele zile au adus schimbări importante în guvern. Şefa Fiscului, Mihaela Triculescu, a fost demisă. Principalul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, şi-a înaintat demisia. Despre el s-a spus că ar conduce din umbră Guvernul Dăncilă.

Şefa comunicării Guvernului, Anca Alexandrescu, a plecat şi ea. Toţi erau apropiaţi de Liviu Dragnea. Apar figuri noi şi una dintre cele mai importante este a lui Remus Borza, care o va consilia pe Viorica Dăncilă pentru principalele decizii economice.

Remus Borza (46 de ani) a câştigat un mandat de deputat din partea ALDE, dar zilele trecute s-a înscris în PSD şi a ajuns principalul consilier al premierului României.

Borza este avocat, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica – cea mai importantă companie pe care statul o mai are în proprietate. A reuşit să o readucă pe profit după o insolvenţă de răsunet.

Borza spune că trebuie rejudecat Codul fiscal, trebuie regândite nişele fiscale: “Nu este normal să nu plăteşti impozit, nu este normal ca unii să plătească, iar alţii să aibă <impozit zero>. Tot ce ţine de ANAF trebuie schimbat. Evaziunea este imensă. Nu putem înainta aşa”.

Trebuie mutată atenţia dinspre consum spre investiţii, mai spune Borza.

Citeşte şi: Cum a fost prins Ionel Marcel Lepa, ucigaşul poliţistului din Recaş. Imagini video

Explorăm zăcăminte la Marea Neagră, dar gazul va merge la unguri pentru că noi nu avem reţele de distribuţie pentru consumatorii noştri. Trebuie regândită administrarea ţării: 3.200 de sate şi comune sunt prea multe pentru o ţară din care au plecat 4 milioane de oameni. Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi. Nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat (sunt ţări în care se câştigă mai mult la stat, în Franţa de pildă – n.red.)

Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli. Mediul de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani mulţi„, spune Remus Borza.

Continuarea pe Ziarul Financiar


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *