Prin modificarea legislaţiei devine tot mai interesantă competiţia de la consiliile judeţene

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă modalitatea de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene.

Se revine, astfel, la votul uninominal, aşa cum a fost până în 2016, când preşedinţii au fost aleşi indirect, prin votul consilierilor. Cine pierde şi cine câştigă din această schimbare?


CITEȘTE ȘI: Filmul prinderii asasinului Ionel Marcel Lepa (video)

 


Evident, principalii favorizaţi sunt liderii cu notorietate, care devin acum locomotive pentru partidele lor.

Un avantaj considerabil îl au preşedinţii în funcţie, care şi-au dobândit o anumită vizibilitate graţie poziţiei deţinute, lucru ce ar putea fi decisiv în unele cazuri.

S-a avansat, deja, ideea că acest vot uninominal ar fi mană cerească pentru aşa-zişii „baroni” judeţeni, însă presupoziţia este destul de riscantă.

Graniţa dintre notorietatea pozitivă şi cea negativă este extrem de fragilă şi s-ar putea crea un val emoţional nefavorabil preşedintelui în funcţie, care devine, acum, mult mai vulnerabil.

Fără îndoială, preşedintele are anumite avantaje, dar se supune şi unor riscuri, aşa cum vor fi şi ceilalţi candidaţi la şefia judeţului.

Fiecare trebuie să iasă în faţă, bărbăteşte, să îşi asume nu doar lucrurile bune, dar şi pe cele mai puţin plăcute, de la neîmpliniri până la provocări şi intrigi de partid.

E clar că, de data asta, nimeni nu se mai poate ascunde în spatele unei liste, pentru ca la momentul oportun să poată face, eventual, pasul în faţă.

Pe de o parte, votul pe liste le oferea candidaţilor o anumită comoditate şi funcţiona ca un scut împotriva atacurilor la care pot fi supuşi cei care tind spre o funcţie înaltă.

În acelaşi timp, erau mai importante alianţele electorale decât anvergura condidatului, lucru ce ducea şi la o demotivare a acestuia, în condiţiile în care se ştia de la centru cum se va poziţiona fiecare partid.

Acum, prin alegerea uninominală, se schimbă întreaga abordare şi e clar că vom avea o competiţie mult mai interesantă şi cu şanse reale pentru fiecare candidat.

Vor câştiga cei mai charismatici, mai apropiaţi de oameni şi de nevoile lor actuale, departe de combinaţiie de pe liste.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.