Biserici timişene, diagnosticate în vederea restaurării

biserici

Bisericile ortodoxe din localităţile timişene Belinț, Pesac, Cerneteaz, Bazoșul Vechi, Duboz, Foeni, Mănăstirea Partoș, Gaiu Mic, Chizătău şi Murani au făcut, recent, obiectul unui studiu întreprins de profesorii şi studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, care le-au fotografiat, fişat şi analizat, propunând mai multe alternative de reabilitare pentru lăcaşurile de cult deteriorate prin infiltrarea apei, distruse de muşchi sau avariate din cauza altor factori de mediu.

CITEŞTE ŞI. Un mare ştrand termal face valuri în judeţ (foto)

Rezultatele cercetării lor au fost prezentate la sediul Mitropoliei Banatului, împreună cu un amplu proiect de diagnoză a degradărilor și de propunere a unor metode de restaurare a bisericilor de parohie și mănăstirești din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a vorbit studenților și specialiștilor în restaurare despre importanța protejării bisericilor din eparhie, multe din ele valoroase monumente de patrimoniu și a apreciat dragostea și râvna tinerilor pentru salvarea acestor lăcașuri de cult.

Această acțiune se încadrează în demersul inițiat de Arhiepiscopia Timișoarei pentru conservarea patrimoniului eclesial din Banat.

De-a lungul anilor, în cadrul acestui program s-au desfășurat ateliere interdisciplinare, care au avut în centrul preocupărilor biserica și toposul sacru din mai multe perspective (releveu tradițional, fotogrametric și fișe pentru fiecare element din lemn al bisericii, studierea arhivelor, studii de parament și ale stratului pictural, expertiza biologică și structurală, analiza dendro-cronologică şi interviuri în comunitate).

Noul proiect este în curs de realizare în cadrul disciplinei de Metode și Tehnici de Restaurare a Facultății de Arhitectură și Urbanism și se va finaliza în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Biserici timişene, diagnosticate în vederea restaurării

  1. Biserica din curtea depoului de tramvaie Take Ionescu n-o „diagnosticati”? Eu cred ca ar trebui extirpata direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *