Banii europeni nu mai sunt „convertiți” în marile proiecte ale Timișoarei, iar firmele nu mai sunt interesate de licitațiile organizate de primărie

izolare

Lucrările efectuate din bani publici au constituit întotdeauna o problemă, nu doar pentru cei care au decis legislația în domeniu, ci și pentru cei care sunt nevoiți să o folosească, fie firme, fie autorități contractante. Mai există numeroase probleme care ar trebuie rezolvate, iar legiuitorii modifică reglementările din când în când, cu speranța că procedurile se vor desfășura mai lin, fără întârzieri și fără conflicte legate de proiecte și contractele încheiate.

Municipalitatea timișoreană nu a fost scutită de necazuri în ceea ce privește achizițiile publice, câteva cazuri fiind bine cunoscute. Mai nou, se poate remarca lipsa de apetență a firmelor pentru a participa la licitațiile organizate de Primăria Timișoara, un caz semnalat recent chiar de conducerea instituției fiind cel în care nimeni nu a dorit să se implice în reabilitarea termică a unor clădiri publice.

Dacă unele încurcături care au urmat licitațiilor organizate de Primăria Timișoara au putut fi atribuite scăpărilor din faza de proiectare, în ultima perioadă societățile comerciale preferă să nici nu se mai prezinte, darămite să mai depună oferte.

Una dintre situațiile care le-a pus din greu răbdarea la încercare funcționarilor din primărie a fost cea a achiziției de biciclete pentru proiectul legat rebailitarea malurilor Begăi. Pentru cele 140 de biciclete au fost organizate nu mai puțin de zece licitații, abia la ultima încercare fiind găsit un furnizor. La primele nouă tentative nu s-a prezentat nimeni…

Nici reabilitarea termică nu le mai place

Nu de puține ori, primarul Nicolae Robu a anunțat că unele licitații au eșuat. Firmele nu s-au prezentat și nici măcar nu au dorit să se uite în caietele de sarcini. Recent, primarul a anunțat:

„Se încheie perioada de depunere a ofertelor la licitațiile pentru reabilitarea termică a blocurilor din zonele Lipovei, Plăvăț, Popa Șapcă, Cetății și Dâmbovița. Proiectele respective sunt cu finanțare europeană pe Programul Operațional Regional, Axa 3.

Din păcate, o seamă de licitații pentru eficientizare energetică a clădirilor publice nu au avut parte de interes din partea firmelor, și anume pentru trei școli generale, două grădinițe și pentru Spitalul <<Victor Babeș>>, nu a fost depusă nici o ofertă și, mai mult de atât, nici o firmă nu s-a interesat. Vin și anunț și eu, pe această cale, că avem nevoie de firme care să lucreze pe fonduri europene pentru municipiul Timișoara.

Licitațiile în Timișoara sunt corecte, cinstite, câștigă cel mai bun. Se încheie încă o perioadă de depunere de oferte pentru alte două școli, Căminul de bătrâni și patru blocuri de locuințe sociale. Fac apel la firmele din domeniu să vină la licitație. Noi plătim foarte prompt, se știe. Nu există plătitor mai bun ca Primăria municipiului Timișoara. Achităm de îndată ce situațiile de lucrări sunt verificate și totul este în regulă”.

În exercițiul financiar precedent, cel din perioada 2007-2013, în Timișoara au fost reabilitate 50 de blocuri de locuințe din fonduri europene. Nu toate șantierele s-au încadrat în termen, iar în urma lucrărilor au existat mai multe reclamații cu privire la calitatea acestora, ca să nu mai punem la socoteală procesul cu una dintre firmele proiectante.

De această dată, însă, primăria și-a luat măsuri de precauție, achiziționând și servicii de verificare a proiectelor pentru reabilitarea termică. Firmele nu se mai înghesuie la banii publici, deși, în aparență, aceștia ar fi cel mai ușor de obținut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Banii europeni nu mai sunt „convertiți” în marile proiecte ale Timișoarei, iar firmele nu mai sunt interesate de licitațiile organizate de primărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *