Apa geotermală ar putea încălzi o întreagă comună din Timiş!

lovrin 2

România are un potenţial remarcabil la capitolul energie geotermală, fiind considerată a treia ţară din Europa, după Grecia şi Italia, în acest sens. Energia geotermală face parte din clasa energiilor regenerabile (verzi) şi reprezintă căldura care provine din interiorul pământului (prin roci şi fluide subterane) și se obţine prin captarea apei fierbinţi şi a aburilor din zonele cu activitate vulcanică şi tectonică sau a căldurii subpământene.

Poate fi folosită pentru încălzire (a locuinţei), dar şi pentru producerea curentului electric. Este o energie nepoluantă, iar oamenii folosesc izvoarele cu ape calde de foarte multă vreme, în diverse scopuri – pentru baie, ca sursă de apă de gătit, în staţiuni balneare şi, nu în ultimul rând, pentru a produce energie din acestea. În prezent, cu energie geotermală se încălzesc locuinţe, sere, crescătorii de peşti și multe altele.

Doar o singură localitate timișeană…

Vestul țării ascunde astfel de comori naturale însă acestea rămân neexploatate. În Timiş există mai multe sonde la Sânnicolau Mare, Variaș, Periam, Tomnatic, Comloșu Mare, Grabaț, Lenauheim, Jimbolia, Cărpiniș, Beregsău, Gottlob, Timișoara, Beba Veche, Sânmihaiu German și Băile Calacea.

Lovrinul este însă singura localitatea din județ unde agentul termic furnizat către populație, prin serviciul public, îl reprezintă apa geotermală. L-au făcut comuniștii, în anii ’80, însă sub zece la sută dintre localnici beneficiază de acest sistem. Este vorba de peste 80 de familii care locuiesc în apartamente de bloc, dar și la casele situate la șoseaua principală. De asemenea, sunt incluse instituțiile publice: primăria, școala, grădinița, dispensarul medical și cabinetele stomatologice.

Beneficiile sunt multiple, susțin oamenii. Pe lângă faptul că au costurile la încălzire reduse cu aproape jumătate față de consătenii care se încălzesc cu combustibil solid, nu mai trebuie să își bată capul în fiecare vară privind aprovizionarea cu lemne și nici cu curățarea coșurilor, iar iarna nu mai au grija sobelor, să îl întrețină sau să curețe după toate aceste operațiuni. În plus, spun localnicii, în casele încălzite cu apă geotermală este mult mai cald decât în cele unde se folosesc teracote.

Câteva reparații

Sistemul de încălzire cu apă geotermală a fost pus la punct în localitatea Lovrin în urmă cu mai bine de 30 de ani. Dintre cele șapte sonde existente în zonă, doar una este folosită, apa fiind extrasă de la o adâncime de 3.000 de metri.

”Centrala a fost înființată prin anii ’80. Branșamentele sunt vechi. Nu pot fi făcute unele suplimentare pentru că sistemul nu prevede consumatori în plus față de cei actuali. Am avut probleme cu rețeaua. Recent a trebuit să înlocuim o parte din țevi”, spune viceprimarul comunei, Eugen Truță.

În practică s-a dovedit însă că e mai costisitor să repari decât să înlocuiești. Pentru a reînnoi rețeaua de conducte costurile s-ar ridica la 150.000-200.000 de lei.

Autoritățile locale au în vedere obținerea de fonduri și pentru extinderea rețelei și realizarea unor noi racorduri, având în vedere că tuturor oamenilor din localitate le-ar surâde ideea de a scăpa de corvoada producerii individuale a căldurii.

”Avem în total 1.235 de numere de casă. Sub o sută de locuințe sunt racordate la serviciul public de asigurare a agentului termic către populație. Am vrea să extindem această rețea și din acest motiv începem cu consultarea publică. Vom merge din casă în casă să le explicăm oamenilor avantajele. Părerile sunt împărțite pentru că implică și anumite costuri, dar acestea se vor amortiza în timp.

Le-am explicat cetățenilor că pentru un apartament cu suprafața de 75 de metri pătrați, costul cu încălzirea este de 1.500 de lei pentru șase luni. Cu combustibil solid, te costă cu 40 la sută mai mult. O mașină de lemne costă 2.500 de lei și nu îți ajunge o iarnă întreagă să încălzești aceeași suprafață. În plus, randamentul este mai bun la încălzirea cu apă geotermală. La ieșire, temperatura apei este de 86-87 de grade Celsius”, explică viceprimarul.

În urmă cu peste un deceniu, localnicii au ales combustibilul solid

O mare provocare a Primăriei Lovrin o constituie un proiect ce se referă la o alternativă la încălzirea pe combustibil solid. În acest sens, există în lucru un proiect pentru apă geotermală, ce vizează construirea unei centrale termice moderne la care să fie racordată întreaga comună și care să poată asigura și apa caldă menajeră. În ciuda beneficiilor, costurile individuale presupuse de o eventuală racordare la sistemul centralizat îi fac pe potențialii consumatori să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie.

”Înainte de a căuta sursele de finanțare și de a demara procedurile vrem să vedem dacă există potențiali consumatori. Părerile sunt împărțite: unii vor, alții nu. Le-am explicat oamenilor că investiția personală va fi recuperată. Eu sunt reticent în ceea ce privește rezultatul consultării publice pentru că în anul 2005 s-a făcut un sondaj asemănător privind implementarea sistemului de alimentare cu gaz. Dar din cauza faptului că oamenii nu au dorit, s-a renunțat la idee”, precizează Eugen Truță.

Păreri pro și contra

În prezent, apa caldă menajeră este produsă de fiecare dintre locuitori în parte, majoritatea optând pentru folosirea boilerelor. Potrivit medicilor, apa geotermală este recomandată în terapia reumatismului articular, în afecțiuni ale pielii și în unele suferințe de natură ginecologică.

De asemenea, sunt recomandate cure interne, persoanelor suferinde de boli digestive, precum gastrită, ulcer și constipația cronică. Terapia este utilă uneori și în boli de rinichi, infecții urinare, afecțiuni metabolice sau endocrinologice. Baia în apă geotermală este însă contraindicată copiilor, femeilor gravide, pacienților cu boli cardiovasculare, cu afecțiuni respiratorii sau suferințe de natură nervoasă.

”Din discuțiile cu medicul localității și ținând cont de componența ei, apa geotermală este recomandată în terapia reumatismului articular, fiind însă contraindicată bolnavilor cardiaci și persoanelor cu oscilații de tensiune”, a adăugat viceprimarul comunei Lovrin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Apa geotermală ar putea încălzi o întreagă comună din Timiş!

  1. „Ar putea incalzi…”pentru ca de realizat e mai simplu o popicarie sau stadion cu nocturna.cu acordarea locurilor de casa e mai complicat dar si acestea ar putea fi acordate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *