Aleșii locali n-au mai dat socoteală de câțiva ani, deși legea o cere

consiliul local timisoara 4

Aleșii locali, cei pe numele cărora punem ștampila din patru în patru ani, au un rol foarte important în comunitățile pe care le păstoresc. De la ei pleacă buna gospodărire a fiecărei localități din România, de la Capitală până la comuna cu 500 de viețuitori.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru la Eurovision. Favorita, Laura Bretan, ai cărei părinți provin din Lugoj, ar fi fost `scoasă din cursă` pentru declarațiile de susținere a familiei tradiționale

Cum rezolvă Domniile Lor aceste probleme se poate constata la vot. Statutul aleșilor locali, o lege încă aflată în vigoare, conține și mijloace prin intermediul cărora simplii cetățeni se pot lămuri asupra activității oficiale pe care consilierii locali au desfășurat-o în folosul celor care i-au ales.

Pentru aducere aminte, redăm câteva articole din lege:

„Aleșii locali sunt obligați să menționeze expres situațiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale.

CITEȘTE ȘI: Bărbat înșelat la farmacie

În cazurile în care interesul personal nu are caracter patrimonial, consiliile locale pot permite participarea la vot a consilierului; Art. 48. – Aleșii locali sunt obligați la probitate și discreție profesională; Art. 49. – Aleșii locali sunt obligați să dea dovadă de cinste și corectitudine; este interzis alesului local să ceară, pentru sine sau pentru altul, bani, foloase materiale sau alte avantaje; Art. 50. – (1) Aleșii locali au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor toate faptele și actele administrative ce interesează colectivitatea locală; (2) Aleșii locali sunt obligați ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii; (3) Comisiile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului comunei sau orașului, respectiv a secretarului general al județului sau al municipiului București; Art. 51. – Aleșii locali au îndatorirea de a-și perfecționa pregătirea în domeniul administrației publice locale, urmând cursurile de pregătire, formare și perfecționare organizate în acest scop de instituțiile abilitate; Art. 53. – Aleșii locali nu pot face uz și nu se pot prevala de această calitate în exercitarea unei activități private”.

CITEȘTE ȘI: Un cântăreţ iubit în tot Banatul a murit într-un cumplit accident, în Germania (video)

În privința transparenței faptelor aleșilor, la care se referă articolul 50, dacă privim spre Consiliul Județean Timiș, putem constata că rapoartele de activitate ale tuturor comisiilor de specialitate pot fi consultate, așa cum prevede legislația, pe pagina de internet a instituției.

Cele mai recente rapoarte se referă la anul 2017, fiind prezentată activitatea tuturor celor cinci comisii: administrație publică locală, sănătate și protecție socială, agricultură și dezvoltare rurală, economică și de relații și cooperare internă și externă.

Dacă ne îndreptăm, însă, atenția către Consiliul Local Timișoara, vom găsi – pe pagina de internet a instituției – multe locuri goale. La rubrica „Rapoarte anuale ale Consilierilor Locali/ Raport de activitate al Comisiilor Consiliului Local” vom găsi doar raportul de activitate al Comisiei III pentru administrarea domeniului public și privat, servicii publice și comerț, regii autonome și societăți comerciale pe anul… 2014.

Aceasta nu înseamnă, nici pe departe, că aleșii locali nu au mai făcut nimic în comisii din 2014 încoace, pentru că la ședințele în plen sunt cât se poate de volubili și își menționează unii altora diverse detalii de la întrunirile restrânse.

Dacă activitatea există, explicațiile pot fi mai multe: ori nu are cine să le redacteze rapoartele, ori sunt sabotați de aparatul funcționăresc al primăriei, ori, pur și simplu, nu le pasă.

Frumos ar fi să afle și timișorenii cu ce se îndeletnicesc aleșii lor în comisii, pentru că în orașul de pe Bega există suficiente probleme.

Asta ca să nu mai vorbim de întâlnirile trimestriale cu cetățenii, de audiențe și de informările privind problemele ridicate, o activitate pe care, deșii unii o desfășoară, nu se știe mai nimic despre ea…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *