Alertă alimentară la început de nou an școlar

pufuleti 3

Gustările reci sub formă de snacks-uri și pufuleți pot afecta grav și iremediabil sănătatea copiilor
Jumătate dintre produsele de tip snacks-uri sau pufuleți ce se regăsesc pe piața din România nu sunt recomandate școlarilor și preșcolarilor din cauza conținutului mare de sare, atrag atenția reprezentanții InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor.

Aceștia au realizat un studiu în cadrul cărora au analizat 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC Carrefour România SA, Star Foods E.M S.R.L., Kaufland România SCS, Phoenixy SRL, Best Foods Prod. SRL, S.C. Matias S.R.L., S.C. România Hipermarche S.A. și Mega Image SRL.

Conțin un aditiv care distruge neuronii

Potrivit realizatorilor studiului, numărul de E-uri (diferiți aditivi) ce intră în compoziția pufuleților și snacks-urilor analizate variază între unul și șase. Este vorba de E 621, monoglutamat de sodiu, regăsit în 18,75 la sută dintre produse, un aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul ”umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar.

CITEȘTE ȘI: „Cea mai mare bogăţie a acestui oraş sunt tocmai oamenii săi”, spune Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei, într-un interviu pentru „Renaşterea bănăţeană”

Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la unu la sută, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor. Astfel, evidențiând că glutamatul (ca şi aspartatul din aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului față de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.

Aditivul este considerat sigur de către Comisia comună a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie, dar sunt unele persoane care acuză amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, dureri de cap şi palpitaţii (”Sindromul restaurantului chinezesc”), sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate, greaţă etc. Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor. Aceștia nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Un alt aditiv regăsit în pufuleți și snacks-uri este E 631, inozinat disodic, contraindicat persoanelor astmatice şi celor suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari, deoarece acesta se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric. Nici acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Aceleași contraindicații sunt valabile și în cazul E 627, guanilat disodic, regăsit în 6,25 la sută dintre produsele analizate.

Despre E327, lactatul de calciu, regăsit în peste șase la sută dintre produse, specialiștii susțin că nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.

Prea multă sare, grăsimi și calorii

În ceea ce privește canitatea de sare a produselor analizate, reprezentanții InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor susțin că aceasta variază între 0,2- 2,5g/100g. Jumătate dintre produsele luate în studiu depășesc cantitatea maximă admisă, necesară în consumul zilnic al unui copil. Cea mai mare cantitate de sare este regăsită în Pufuleții Pizza Star și în Cheese Flips Kaufland.

Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, al Ministerului Sănătății, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandate școlarilor și preșcolarilor.

Valorile nutriționale ale produselor analizate variază între 427și 528 kcal/100g. Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi al Ministerului Sănătății, necesarul zilnic de calorii pentru copii este de 1.300 la vârstele de 1-3 ani, 1.800 la 4-6 ani și de 2.400 la 7-10 ani. ”36,76 la sută din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între -3 ani este acoperit prin consumul a o sută de grame de pufuleți sau snack. 26,55 la sută din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani este acoperit prin consumul a o sută de grame de pufuleți/snack. 19,91 la sută din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani este acoperit prin consumul a o sută de pufuleți/snack”, atrag atenția realizatorii studiului.

În ce privește lipidele (grăsimile), cantitatea găsită în produsele analizate este cuprinsă între 9,1- 35 g/100g. Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi al Ministerului Sănătății, necesarul zilnic de lipide este de 12-15 grame la vârstele de 1-3 ani, 14-17 grame la 4-6 ani și 16-19 grame la 7-10 ani. Concluzia specialiștilor este că 68,75 la sută dintre produse depășesc cantitatea de lipide zilnică necesară unui copil.

”Pufuleți, mâncare sau moft? Aliment sau cine știe ce este? În general, copiii sunt mari consumatori ai acestui produs. Ei consumă și pentru că este funny, simplu și de cele mai multe ori datorită gustului plăcut pe care îl au aceste produse. Dar noi, ca părinți, știm ce conțin? Gustare rapidă, ieftină, dar care de cele mai multe ori nu știm ce conține cu adevărat. Haideți să citim eticheta! Să înțelegem că o singură pungă de pufuleți poate să treacă de necesarul zilnic al unui copil. Sare, zahăr, pe lângă alte E-uri… ar trebui să conștientizăm fiecare să citim eticheta și să alegem în cunoștință de cauză”, a precizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *