Ajutorul financiar pentru cultivatorii de usturoi se triplează

Cultura de usturoi

Din acest an a fost instituit un ajutor de minimis pentru cultivatorii de usturoi, iar vestea bună pentru aceştia este că valoarea prevăzută iniţial, respectiv contravaloarea a 1.000 de euro pe hectar, se va tripla!

„Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar”, se specifică în proiectul de modificare a HG 106/2019. Proiectul va căpăta forma unei hotărâri de guvern în viitorul apropiat, întrucât s-a depăşit deja etapa consultării publice.

„Circa 62 la sută din totalul exploatațiilor care cultivă usturoi au dimensiuni cuprinse între 0,004 ha și un hectar. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41 la sută din consumul total de legume.

CITEŞTE ŞI: Rugă mare lângă Timișoara

Deficitul de producție la cultură de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsei gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slabă asociere a producătorilor agricoli. Lipsa spațiilor destinate condiționării (sortare, ambalare etc.) și păstrării corespunzătoare a usturoiului a creat dificultăți în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi”, se spune în motivarea actului normativ.

Triplarea sumei a venit după ce interesul fermierilor pentru această subvenţie s-a dovedit slăbuţ, după cum aflăm de la Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

CITEŞTE ŞI: Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

„Noi, reprezentanţii agricultorilor din Timiş, am cerut cu insistenţă, încă din perioada în care subvenţia de o mie de euro pe hectar era doar în faza proiectului de hotărâre de guvern, o sumă mai mare, deoarece cultura usturoiului este una dificilă, care necesită multă muncă manuală şi în faza de plantare, dar şi la întreţinere, iar piaţa acestui produs este dificilă, fiind foarte serios distorsionată de importurile masive. Ne bucurăm că Ministerul Agriculturii a ţinut cont, până la urmă, de propunerea noastră”, afirmă Nicolae Oprea.

Fermierii vor putea depune cererile pentru această formă de sprijin până în data de 15 mai. Nu este obligatorie, însă, cultivarea a cel puţin un hectar pentru obţinerea banilor. Suprafaţa minimă cerută este de 3.000 de metri pătraţi, iar suma încasată va fi, desigur, proporţională cu mărimea terenului cultivat. În prezent, piaţa românească este invadată cu usturoi din import.

CITEŞTE ŞI: Atenţie, şoferi! Nu opriţi dacă acest cetăţean vă solicită ajutor (foto)

În judeţul Timiş, de pildă, se comercializează cantităţi importante de usturoi produs în Ungaria, Turcia, Spania sau chiar în China.

Ar mai fi de menţionat că o serie de alte propuneri formulate de reprezentanţii fermierilor din Timiş, care vizează extinderea ajutoarelor de minimis şi la alte legume, sunt în prezent în analiză la Ministerul Agriculturii. „Am propus să fie sprijinită producţia de legume româneşti în spaţii protejate nu doar pentru tomate, ci şi pentru ceapă verde, salată, ridichi şi alte legume produse în sere şi solarii în intervalul calendaristic ianuarie – mai sau ianuarie – aprilie, după caz”, precizează Oprea.

FOTO: agrointel.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *