Vopselele de ouă, mai bogate în chimicale și mai nesănătoase

paști

Numărul maxim de aditivi conținuți de vopselele de ouă au crescut cu 58 la sută în ultimii patru ani, arată un studiu realizat de asociația ”InfoCons” care derulează activități în domeniul protecției consumatorilor. Analiza comparativă a cuprins 59 de produse-tip vopsea de ouă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 și 2019. Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Atifco.

În urma studiilor, experții au precizat că, din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire, produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea-praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 25 de grame. Capacitatea de vopsire a mărcilor studiate este cuprinsa între zece și o sută de ouă. ”Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16 grame de vopsea, puteam colora 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conținea zece aditivi. În studiul din 2015, cu zece grame se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 și 2018, cu 20 de grame puteam vopsi între 40 și 60 de ouă, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți (21 de grame), se pot vopsi doar 30 de ouă”, arată autorii studiului.

A crescut numărul de aditivi

Potrivit acestora, media numărului de aditivi a crescut în 2019 cu 60 la sută față de media numărului de aditivi identificați în studiul din 2015. De exemplu, în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de trei față de cinci media aditivilor regăsiți în studiile din 2016, 2018 și 2019. Pe parcursul celor patru ani de studiu în compoziția produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce privește numărul de aditivi, care diferă în funcție de tipul de vopsea, gramaj și cantitatea de ouă pe care o poate vopsi.

Dacă în anul 2015, șapte era numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs, în 2019, a crescut la 12. De asemenea, studiul realizat în urmă cu patru ani evidenția zece tipuri diferite de aditivi în produse. Anul acesta au fost numărați nu mai puțin de 32 de aditivi. Cele mai utilizate chimicale în acest an sunt acidul lactic (E270) – prezent în 27 de produse, azorubina (E122) – în 25 produse, albastrul briliant FCF (E133) – în 22 produse, tartrazina (E120) – în 17 produse și acidul citric (E330)- în 16 produse.

Potrivit specialiștilor, alimentele care conțin acid lactic nu trebuie date copiilor mici, deoarece aceştia nu sunt capabili să-l metabolizeze. În ceea ce privește azorubina – a cărei doza zilnică admisă pentru consumul uman este ușor de depășit fiind de până la patru miligrame pe kilogram corp – poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi.

De asemenea, ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. Albastrul briliant FCF poate provoca alergii, precum și reacţii la copiii hiperactivi. Tartrazina este contraindicată persoanelor cu intoleranţă la salicilaţi, precum și asmaticilor deoarece este un agent care eliberează histamina. Unele studii atribuie tartrazinei un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.

“Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la o calitate diferită“, a precizat Sorin Mierlea, președinte ”InfoCons”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *