Timișoreni, treceți podul!

poduri timisoara

După cinci decenii în care nu am progresat deloc în această privință, în Timișoara va începe, anul viitor, construirea unui nou pod peste Bega. Primarul Nicolae Robu a anunțat, ieri, că a primit studiul de fezabilitate.

„Urmează ca la proxima ședință de consiliu local să-l supunem spre aprobare și imediat după aceea să dăm drumul la etapa următoare, cea de elaborare a proiectului tehnic. După ce vom avea proiectul, va avea loc licitația, ceea ce înseamnă că în 2017, în sfârșit, după 50 de ani, vom trece la realizarea unui nou pod peste Bega. Sunt două variante pentru pod, eu am insistat să aibă și un aspect deosebit, pentru că podurile, dincolo de calitatea lor, că leagă malurile unei ape, trebuie să aibă și o valoare estetică. Nu vreau un pod sec, vreau o lucrare care să fie o mândrie pentru orașul nostru”, a explicat primarul.

Una dintre variante costă peste două milioane de euro, iar cealaltă peste trei milioane, cel mai probabil urmând să se opteze pentru a doua, care arată mai bine. Podul Jiul va avea patru benzi de circulație, câte două pe fiecare sens, la care se vor adăuga piste de biciclete și trotuare pe fiecare parte.

pod-jiul

Municipalitatea nu se va opri aici cu unirea malurilor Begăi. „Estimările inițiale, cu care am fost indus în eroare la începutul mandatului, că podurile sunt foarte scumpe, nu sunt realiste. Se pare că putem face o mulțime de poduri, iar eu vreau în acest mandat să facem minimum trei, dar probabil vom face patru poduri: Jiul, Solventul, Behela și ILSA. La ILSA, proiectul și studiul de fezabilitate le face investitorul și ni le donează, iar noi vom face doar execuția, așa că s-ar putea să înceapă chiar înainte de execuția podului Jiul”, a mai spus Robu.

În privința reabilitării podurilor cu durata de exploatare expirată, lucrurile nu stau atât de bine. Primăria Timișoara a demarat reabilitarea a patru dintre ele. Pentru două – Eroilor și Dragalina – a fost desemnat deja un constructor, prin licitație, fiind așteptate avizele de la Direcția pentru Cultură Timiș, întrucât podurile vor fi nu doar consolidate, ci și lărgite la patru benzi.

Lucrările vor începe în 2017, dar celelalte două poduri, de pe bulevardele Mihai Viteazu și Iuliu Maniu, au rămas fără proiectanți, întrucât la prima licitație organizată de primărie nu s-a prezentat nimeni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *