EXCLUSIV! Specialiștii trag un semnal de alarmă: SCADE NIVELUL DE INTELIGENŢĂ AL TIMIŞORENILOR!

alaptare

Generația actuală este mai puțin inteligentă decât cea din perioada interbelică, spun specialiștii. De vină nu sunt profesorii mai puțin dedicați meseriei sau mai slab pregătiți, nici programa școlară mai încărcată, nici tehnologia și internetul la care școlarii au acces încă din clasele mici, nici notarea și supravegherea mai strictă a elevilor din timpul examenelor, nici alte motive invocate de părinți, ci stilul de viață modern al actualelor mame, care lasă pe ultimul loc alăptarea pruncilor.

Pe ultimul loc în Uniunea Europeană
Specialiștii neonatologi din Timişoara recomandă proaspetelor mămici să-și hrănească micuții la sân în primul an de viață și să ignore sfaturile venite din partea cunoscuților cum că laptele matern ar fi insuficient și mai puțin bogat în elemente esențiale. Mai mult, aceștia dau vina pe medicii de familie și pe companiile producătoare de lapte-formulă.

Gabriela Olariu”În laptele de mamă există aminoacizi care nu se găsesc în nici o formulă și care formează inteligența copilului. În maternitate, 70-80 la sută dintre copii sunt alăptați în primele zile de viață. În luna a doua, mai mult de o jumătate dintre ei sunt trecuți pe lapte praf. De vină sunt medicii de familie care reușesc să convingă mama că laptele este slab ori insuficient și promovează beneficiile laptelui-formulă. Înainte existau întâlniri cu medicii de familie pentru a promova beneficiile alăptării. În ultima vreme nu se mai fac astfel de cursuri”, a declarat Gabriela Olariu, şefa Secţiei de neonatologie de la Maternitatea ”Odobescu” din Timișoara.

Potrivit acesteaia, alăptarea creează un atașament profund al bebelușului față de mama sa, fapt ce contribuie la dezvoltarea unei inteligențe emoționale superioare.

”Copiii alăptați sunt mai puțini labili”, spune Gabriela Olariu. Mai mult, alăptarea contribuie și la dezvoltarea imunității sugarilor. ”Pe perioada cât este alăptat, copilul este ferit de orice boală a avut mama în trecut”, susține Gabriela Olariu.

În ciuda faptului că beneficiile alăptării au fost clar dovedite, numărul femeilor din întreaga lume care își hrănesc copiii la sân nu a crescut vizibil în ultimii ani, susțin reprezentanți de la asociația ”Salvați copiii”. Conform acestora, în România, rata alăptării exclusive este de aproximativ 13 procente, cifră care ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Beneficii pentru mamă
Mamele care alăptează au pe de o parte copii sănătoși, inteligenți și pregătiți pentru viață, iar pe de altă parte se refac mai repede după naștere, scapă mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii și prezintă un risc mai redus de a face cancer la sân.

”După naștere, la femeile care își hrănesc copiii la sân se elimină lohiile și se strânge uterul mai repede. Mai mult, alăptarea este cea mai bună cură de slăbire. Pentru un litru de lapte în 24 de ore se consumă 700 de calorii. De asemenea, femeile care nu au născut niciodată sau cele care au făcut-o o singură dată, dar nu au alăptat, prezintă un risc mai crescut de a face cancer mamar, față de mamele cu mai mulți copii și care și-au hrănit pruncii la sân”, a precizat medicul neonatolog Gabriela Olariu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “EXCLUSIV! Specialiștii trag un semnal de alarmă: SCADE NIVELUL DE INTELIGENŢĂ AL TIMIŞORENILOR!

  1. Daca din punct de vedere medical specialisti au comentat suficient,eu incerc sa complectez si din punct devedere a altor factori care nu recomanda alaptarea cu
    lapte paf,asfel:
    -laptele praf se fabrica din lapte pasteurizat(73-75 gradecCelsius)operatie ce se aplica
    la laptele destinat uscarii cat si dupa operatia de concentrere.Dupa concentrare
    (eliminarea partiala a aoei sercie pentru a usura operatia propriuzisa de uscare)la-
    ptele se usuca la temperaturi foarte ialte(160-170 grade celsius ajungandu-se la un
    procent de maxim 4 la suta apa serica,deci s-a pierdut prin concentrare si uscare cca 75 la suta apa serica(sa faceti diferenta intre apa serica si apa potabila ce se adauga la
    reconstituire laptelui praf in lapte lichid,in sensul ca aa potabila nu poate inlocui apa
    serica cu un rol in metabolism)
    -tot orin tratarea termica alaptelui la fabricarea laptelui oraf sunt distruse bacteriike lactice din lapte cu influente negstive in alimentatie.
    Laptele alaptat este la temperatura corpului deci nu este tratat termic,continand toate
    bacteriile lactice specifice si laptele are cca 77-80 la suta (deci toata apa zerica)apa
    serica necesara netabolismului din noul nascut.
    In plus laptele afern nu se poate infecta cu bacterii coliforme(cu exceptia laptelui mamitos) ceea ce se poate intampla la fabricarea laptelui praf.
    Nu lapte praf in primul an ce alaptare ci alaptati nTural cu lapte matern
    Sunt cazuri in care mamele au lipsa de lapte(rare cazuri) la indicarea medicului se pate
    folosi lapte de vaca proaspat racit direct de la vaci controkate din punct de vedere ve-
    terinar,(laptele incalzit la temperatura de 35-37 grade celsius fara a ze fierbe)
    Dupa un an de alaptare recomand consumul de lapte de calra la recomandare si sub controlul medicului pediatru.

  2. Domnule Mateiu, nu exista alaptare cu lapte praf, doar hranire cu lapte praf. A alapta inseamna a-ti hrani copilul cu laptele propriu sau, si mai clar, a-i da sa suga. Alaptarea cu lapte praf este un pleonasm si o expresie total gresita, inventata probabil de companiile producatoare de lapte praf si de unele mamici. Recomandarea OMS(Organizatia mondiala a sanatatii) este ca alaptarea sa se faca minim 2 ani si cat mai mult peste 2 ani si sa se mearga pe autointarcare sau pe intarcarea blanda. Majoritatea mamicilor nu alapteaza din ignoranta, comoditate, neinformare, sfaturi proaste primite de la altii sau pentru ca pur si simplu nu isi doresc acest lucru. Un procent foarte mic(2%) de mamici nu poate alapta din cauza unor probleme medicale, dar de aici si pana la procentul de 87% al mamicilor care nu alapteaza in Romania(din pacate doar 13% alapteaza) … Trageti dvs. concluziile, dar situatia asta este de domeniul fantasticului. Cum se face ca atatea mamici nu au lapte sau nu ii bun?! Fetita mea are 2 ani si 8 luni si inca o alaptez si culmea, inca am lapte, nici nu s-a stricat si nici nu a disparut. Ma bucur ca ati intervenit si ati spus acele lucruri despre laptele praf, dar va rog sa va informati inainte de a recomanda doar in primul an laptele matern si apoi lapte de capra. Din punctul meu de vedere, dar si al multor medici de renume international, nu exista aliment mai ideal si mai perfect ca si laptele de mama. Poate pe viitor se vor destepta cat mai multe mamici si vor alapta, ca doar acest lucru este absolut natural, firesc si necesar bebelusului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *