
Generația actuală este mai puțin inteligentă decât cea din perioada interbelică, spun specialiștii. De vină nu sunt profesorii mai puțin dedicați meseriei sau mai slab pregătiți, nici programa școlară mai încărcată, nici tehnologia și internetul la care școlarii au acces încă din clasele mici, nici notarea și supravegherea mai strictă a elevilor din timpul examenelor, nici alte motive invocate de părinți, ci stilul de viață modern al actualelor mame, care lasă pe ultimul loc alăptarea pruncilor.
Pe ultimul loc în Uniunea Europeană
Specialiștii neonatologi din Timişoara recomandă proaspetelor mămici să-și hrănească micuții la sân în primul an de viață și să ignore sfaturile venite din partea cunoscuților cum că laptele matern ar fi insuficient și mai puțin bogat în elemente esențiale. Mai mult, aceștia dau vina pe medicii de familie și pe companiile producătoare de lapte-formulă.
”În laptele de mamă există aminoacizi care nu se găsesc în nici o formulă și care formează inteligența copilului. În maternitate, 70-80 la sută dintre copii sunt alăptați în primele zile de viață. În luna a doua, mai mult de o jumătate dintre ei sunt trecuți pe lapte praf. De vină sunt medicii de familie care reușesc să convingă mama că laptele este slab ori insuficient și promovează beneficiile laptelui-formulă. Înainte existau întâlniri cu medicii de familie pentru a promova beneficiile alăptării. În ultima vreme nu se mai fac astfel de cursuri”, a declarat Gabriela Olariu, şefa Secţiei de neonatologie de la Maternitatea ”Odobescu” din Timișoara.
Potrivit acesteaia, alăptarea creează un atașament profund al bebelușului față de mama sa, fapt ce contribuie la dezvoltarea unei inteligențe emoționale superioare.
”Copiii alăptați sunt mai puțini labili”, spune Gabriela Olariu. Mai mult, alăptarea contribuie și la dezvoltarea imunității sugarilor. ”Pe perioada cât este alăptat, copilul este ferit de orice boală a avut mama în trecut”, susține Gabriela Olariu.
În ciuda faptului că beneficiile alăptării au fost clar dovedite, numărul femeilor din întreaga lume care își hrănesc copiii la sân nu a crescut vizibil în ultimii ani, susțin reprezentanți de la asociația ”Salvați copiii”. Conform acestora, în România, rata alăptării exclusive este de aproximativ 13 procente, cifră care ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Beneficii pentru mamă
Mamele care alăptează au pe de o parte copii sănătoși, inteligenți și pregătiți pentru viață, iar pe de altă parte se refac mai repede după naștere, scapă mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii și prezintă un risc mai redus de a face cancer la sân.
”După naștere, la femeile care își hrănesc copiii la sân se elimină lohiile și se strânge uterul mai repede. Mai mult, alăptarea este cea mai bună cură de slăbire. Pentru un litru de lapte în 24 de ore se consumă 700 de calorii. De asemenea, femeile care nu au născut niciodată sau cele care au făcut-o o singură dată, dar nu au alăptat, prezintă un risc mai crescut de a face cancer mamar, față de mamele cu mai mulți copii și care și-au hrănit pruncii la sân”, a precizat medicul neonatolog Gabriela Olariu.