Zona Pieței 700 îşi va schimba total aspectul

Piata 700 2

Partea centrală a Timișoarei cuprinde și Piața 700, una din ariile cu care orașul de pe Bega nu prea are motive să se mândrească. Recunoscând cu o vreme în urmă că piața are aspect de „lumea a treia”, primarul Nicolae Robu a vorbit, ieri, despre posibilitățile care se deschid în această zonă în viitor și despre cum se va transforma aproape în totalitate.

„Vom da drumul unui concurs de soluții pentru valorificarea Pieței 700, iar gândirea este una de întindere mai mare. De fapt, se pleacă de la ceea ce, în urmă cu zece ani sau poate chiar mai mulți, a fost gândit ca dezvoltare urbană pentru zona respectivă. Categoric, acolo trebuie să se construiască ceva și să se păstreze piața la demisol și la parter sau numai la unul dintre aceste niveluri.

Mai sus, vom vedea ce spun arhitecții că ar merita să se facă, dar nu e în regulă să rămână un teren atât de valoros doar cu o simplă piață cum este acum. O legătură pe sub Spitalul Militar cu zona Cetate ar fi o idee foarte bună și voi cere arhitecților care vor veni la concursul de soluții să țină cont de ea, pentru că eu intenționez să transformăm în stradă pietonală și Sfântul Ioan, ea urmând să fie circulată doar de mijloacele de transport în comun”, a declarat primarul Timișoarei.

Transformarea întregii zone va avea loc, însă, doar după construirea Pasajului Solventul și a unor noi poduri peste Bega, când traficul din zona centrală va fi mult simplificat, astfel că ideile rămân unele de perspectivă. Viitoarea trecere dinspre Piața 700 până pe strada Mărășești ar putea fi continuată pe lângă sinagogă către zona de mijloc a cartierului Cetate.

În anul 2008, Primăria Timișoara anunța existența proiectului „Poarta către centru”. Acesta propunea ca pe locul actualei pieţe agro-alimentare şi pe cel al pieţei de flori să se amenajeze o piaţetă modernă, coborâtă sub nivelul străzii. În fapt, era vorba de un spaţiu de promenadă care să lege Piaţa 700 de zona vechii Cetăţi, prin pasaje pietonale subterane şi scări rulante. În piaţetă se puteau amenaja cafenele, terase şi alte puncte de recreere. Pe fondul asaltării domeniului public cu proiecte private, Timişoara are astfel şansa să câştige un spaţiu public nou, tocmai în centrul oraşului.

Noua piaţetă ar fi completat celelalte trei pieţe din oraşul vechi, mai ales odată cu transformarea centrului istoric în zonă pietonală. Culoarul Unirii-Libertăţii-Victoriei ar fi creat o mişcare pietonală pe axa nord-sud, în timp ce proiectul din Piaţa 700 ar fi creat mobilitate şi pe axul invers, est-vest. Proiectul nu a mai fost menționat din acea perioadă, iar acum, după cum se pare, conducerea municipalității dorește să analizeze și alte propuneri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Zona Pieței 700 îşi va schimba total aspectul

  1. Abureli, A venit primavara dl Robu gata cu visele, mana pe ustensile si la treaba ca pute orasul de dejectii de la porumbei si mizerii aruncate de oamenii fara simt gospodaresc.

  2. sa faca naibii niste locuri de parcare in zona respectiva, supraetajate, ca e penurie in centru de spatii pt. masini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *