Ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Hramul Catedralei Mitropolitane

Ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Hramul Catedralei Mitropolitane

Ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Hramul Catedralei Mitropolitane.

Astăzi, credincioșii aduc cinstire Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului.

Ierarhul făcător de minuni, ale cărui moaşte se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, s-a născut pe la anul 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia, dintr-o familie de creştini valahi, şi a primit la botez numele de Iacob.

CITEȘTE ȘI: Banat Brunch se încheie, anul acesta, cu un eveniment gastronomic la Coșteiu de Sus

El a primit o creştere aleasă, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida, să înveţe carte.

Trei ani mai târziu, tânărul Iacob a ales nevoinţa călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din localitate. După cinci ani se duce la Muntele Athos şi intră în obştea Mănăstirii Pantocrator. Aici, după aspre osteneli duhovniceşti, îmbracă schima marelui şi îngerescului chip, sub numele de Iosif.

La Pantocrator, Cuviosul Schimonah Iosif „Valahul” s-a nevoit mulţi ani, împreună cu numeroşi alţi monahi greci, români şi macedoneni. Acolo a deprins meşteşugul luptei duhovniceşti, postul desăvârşit, privegherea de toată noaptea, ascultarea şi smerenia.

Apoi, făcându-se sihastru în pădurile din împrejurimi, a ajuns la măsura desăvârşirii, învrednicindu-se de la Dumnezeu de darul lacrimilor şi al rugăciunii neadormite care se lucrează cu mintea în inimă. Pentru sfinţenia sa, el a dobândit încă din timpul vieţii şi darul de a săvârşi minuni, vindecând multe boli.

Pentru această era chemat în multe mănăstiri atonite şi îi tămăduia pe călugări de grele suferinţe trupeşti. Văzându-l umbrit de harul Duhului Sfânt, părinţii l-au chemat în obşte pe Cuviosul Iosif Valahul şi, făcându-l preot, l-au rânduit duhovnic al călugărilor athoniţi.

Era atât de iscusit ca povăţuitor de suflete, încât vestea i s-a dus până la Patriarhul de la Constantinopol. De aceea, a fost numit egumen la Mănăstirea Sfântului Ştefan din Adrianopol, pe care a condus-o, cu multă înţelepciune, vreme de şase ani. Rânduit ulterior egumen în Mănăstirea Cutlumuş din Athos, renumită ctitorie a domnilor Ţării Româneşti, unde se nevoiau mulţi călugări români şi macedoneni, Sfântul Iosif cel Nou a dobândit şi mai multă recunoaştere.

După ce a format numeroşi fii duhovniceşti, viitorul ocrotitor al Banatului s-a retras în linişte în preajma Mănăstirii Vatoped, însă a fost ales ca Mitropolit al Timişoarei, la vârsta de 80 de ani.

În anul 1650 a fost hirotonit arhiereu, dovedindu-se, în continuare, un mare apărător al Ortodoxiei.

Tare în credinţă, înţelept la cuvânt, blând la inimă şi neadormit în rugăciune, el a săvârşit numeroase minuni.

Se povesteşte până în zilele noastre că Iosif cel Nou a stins, prin puterea rugăciunii, un incendiu ce cuprinsese partea de apus a Timişoarei. El a ieşit din biserică cu Sfintele Taine în mâini s-a rugat cu lacrimi în ochi, până când o ploaie puternică a domolit flăcările dezlănţuite.

În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou s-a retras la Mănăstirea Partoş, unde a mai trăit trei ani, dându-şi sufletul în mâinile Domnului în toamna lui 1656. Ţinând seama de viaţa şi faptele cuviosului Mitropolit Iosif şi stabilindu-se fără putinţă de tăgadă că el a strălucit ca un adevărat vas ales al lui Dumnezeu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la 28 februarie 1950, să-l aşeze în ceata sfinţilor, statornicind data de 15 septembrie a fiecărui an pentru cinstirea lui.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş s-a făcut duminică, 7 octombrie 1956, după ce, din vreme, moaştele sale au fost aduse de la Mănăstirea Partoş şi aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, care îşi celebrează cel de-al doilea hram chiar de ziua Sfântului Iosif cel Nou. La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al BOR a decis generalizarea cultului Sfântului Iosif cel Nou în tot cuprinsul Patriarhiei Române, iar în 1997 l-a desemnat pe ierarh ca ocrotitor al pompierilor militari din ţara noastră.

Hramul Catedralei Mitropolitane

La pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, Catedrala Mitropolitană din capitala Banatului îmbracă în fiecare an straie de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciune și cântări doxologice, ocrotitorul său spiritual.

Programul slujbelor dedicate ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat încă de aseară, din ajunul praznicului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la ora 19, urmată, la ora 21, de procesiunea cu Sfintele Moaște.

La ora 23 s-a săvârșit utrenia, iar apoi, în ordine, Sfânta Liturghie de la miezul nopții, Acatistul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș la ora 3, Acatistul Sfintei Cruci la ora 4, Acatistul Maicii Domnului Pantanassa la ora 5 și, la ora 6 dimineața, Taina Sfântului Maslu.

Sfânta Liturghie Arhierească din ziua hramului va avea loc la ora 9, 30, vecernia la 18, iar Paraclisul Sfântului Iosif, la ora 21.

Vineri, programul religios va continua la 7 cu utrenia, la 8,30 cu Sfânta Liturghie. După Acatistul Sfântului Iosif de la ora 18, racla cu cinstitele moaște va fi reașezată, la ora 19, la locul său obișnuit din biserică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *