Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită în unitățile de învățământ din Timiș. Inspectorul școlar general Marin Popescu, invitat special la grădinița din Boldur (Foto)

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită în unitățile de învățământ din Timiș. Inspectorul școlar general Marin Popescu, invitat special la grădinița din Boldur (Foto)

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită în unitățile de învățământ din Timiș. Inspectorul școlar general Marin Popescu, invitat special la grădinița din Boldur.

În școlile și grădinițele din județul Timiș, Ziua Națională a Lecturii a fost marcată prin diferite activități specifice, menite să sublinieze importanța lecturii în procesul de dezvoltare a individului, indiferent de vârstă. Recomandarea Ministerului Educației a vizat desfășurarea unor activități de lectură în toate unitățile de învățământ, la orele 11, respectiv 14, timp de 15 minute. Unii elevi și-au adus cărțile preferate de acasă, alții le-au împrumutat de la biblioteca școlii sau au citit pasaje din materialele puse la dispoziția lor de către profesori. Creativitatea dascălilor și a directorilor unităților de învățământ timișene nu s-a oprit însă, aici.

CITEȘTE ȘI: Blonda și bruneta de la Drept au picat proba scrisă a concursului pentru șefia Protecției copilului

Preșcolarii și elevii din Boldur s-au bucurat, în această zi, de prezența mai multor invitați de seamă. Spre exemplu, copiii de la grădinița din Boldur l-au avut ca oaspete pe inspectorul școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu, care i-a ghidat prin lumea fascinantă a poveștilor.

boldur 2

Elevii de gimnaziu au primit din partea inspectorului școlar general cărți și reviste care susțin educația și știința. Un alt reprezentant al inspectoratului, Daciana Ardelean – inspector școlar pentru învățământul primar, a fost prezentă la clasele primare, în timp ce primarul comunei, Constantin Stoi, le-a citit preșcolarilor din Ohaba-Forgaci.

Toți copiii au servit ceai și fursecuri, răsfoind cărți și discutând împreună cu invitații. În livada școlii din Boldur, elevii au citit cărți relaxându-se pe hamace, în spațiul special amenajat pentru lectură. La final, copiii au primit diplome, ecusoane și semne de carte.

Ziua Națională a Lecturii, la Dumbrăvița

La Școala Gimnazială Dumbrăvița, elevii din clasa I au fost încurajați să vină la școală cu cartea preferată și să o dăruiască unui coleg, împărtășindu-și, astfel, lecturile preferate.

Scoala din Dumbravita

Au învățat, cu acest prilej, să realizeze și fișe de lectură. La ciclul gimnazial, în unele clase, profesorul a pregătit texte alese cu grijă pe care le-a inserat în suluri de hârtie, plasându-le într-un bol. Fiecare elev a extras un text din bolul respectiv, pe care l-a citit în fața colegilor. În cadrul școlii, astfel de activități specifice vor continua pe parcursul întregii săptămâni.

Ziua Națională a Lecturii, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” nr. 19 Timișoara

Școala Gimnazială ”Avram Iancu” nr. 19 din Timișoara și-a întâmpinat elevii cu o serie de activități specifice foarte diversificate. Plecând de la premiza că nu doar beletristica poate oferi o lectură plăcută, unii profesori au ales, în cadrul disciplinelor pe care le predau, să îi provoace pe elevi la o incursiune interesantă în lumea biosferei sau a mitologiei grecești.

Scoala Generala 19 Timisoara

La una dintre clasele pregătitoare, elevii au mers pe firul moralei din fabula ”Corbul și vulpea”, continuând, după activitatea de lectură, să realizeze o analiză a conținutului parcurs. La o altă clasă, copiii au primit o provocare: citirea unor cuvinte de pe bilețele în formă de frunze. Frunzele au constituit hrana elefantului clasei, elefantul Eli. Într-una din clasele de a III-a, copiii au citit din „Povesti”, de Frații Grimm, iar apoi au realizat propria poveste, scrisă într-o minicarte, și au confecționat semne de carte. Profitând de vremea frumoasă, alți elevi au citit povești în curtea școlii.

Ziua Națională a Lecturii, la Colegiul Național Bănățean

La Colegiul Național Bănățean, activitățile realizate în școală au însemnat și jocuri de rol pe texte dramatice, în eseuri scrise și citite în fața clasei. La orele de limba germană lectura a fost realizată individual de elevi pe un text anume ales de profesor, postat în clasa virtuală.

Colegiul National Banatean

În alte clase de gimnaziu, elevii au fost îndemnați să aleagă o carte din biblioteca școlii sau să își aducă de acasă cartea preferată din care le-au citit colegilor câteva rânduri, la alegere. ”Citesc pentru că pot călători în diferite dimensiuni și pot să asociez problemele sau sentimentele mele cu cele ale personajelor. Pot călători în diferite locuri când împrejurul mă ține în loc”, a fost concluzia unei eleve din clasa a IX-a.

Ziua Națională a Lecturii, la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva”

Și la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva”, cartea a fost, în această zi, personajul principal. Profesorii de limba și literatura română au organizat expoziții cu cărțile preferate ale copiilor, o parte din acestea fiind expuse la etajul al II-lea al școlii. De asemenea, au fost organizate dezbateri, problematizări ale operelor scriitorilor contemporani, activități desfășurate în biblioteca școlii. Elevii au fost implicați și în exerciții de creație literară, în prezentări video și în întâlniri directe cu scriitorii – Robert Șerban și Alex Szollo. Aceștia au răspuns la întrebările elevilor și au discutat despre literatură și impactul ei social.

Ziua Națională a Lecturii, la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Țichindeal” din Becicherecu Mic

Ziua Națională a Lecturii a fost sărbătorită și de elevii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Țichindeal” din Becicherecu Mic. Cu toții au citit din cărțile aduse de acasă, iar unii dintre elevi și-au prezentat propriile creații (poezioare și povestiri scrise de ei). Cadrele didactice i-au răsplătit pe toți elevii, oferindu-le câte un semn de carte care marchează această zi.

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *