Rafila: Masca în aer liber nu va mai fi obligatorie după publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial

Rafila propune renunțarea la mască în exterior și la certificatul Covid

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că decizia CCR privind neconstituționalitatea purtării măștii în aer liber trebuie respectată, iar odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial aceasta nu va mai fi obligatorie.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte trebuie respectă decizia. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, întradevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spațiile exterioare”, a mai spus Rafila.

CITEŞTE ŞI: Raed Arafat, despre ridicarea unor restricții: „Suntem pe un trend de scădere și ultimul lucru pe care îl vrem este să stricăm momentul ăsta”

Luată ca o măsură de protecţie care limitează transmiterea virusului, masca „este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției”, potrivit ministrului Sănătății, care consideră că aceasta nu ar trebui să constituie un impediment pentru cineva, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.