Maia Morgenstern revine pe scena Operei din Timișoara

Maia Morgenstern revine pe scena Operei din Timișoara

Maia Morgenstern revine pe scena Operei din Timișoara, pentru a aduce spectacolul ”Nepotul meu, Veniamin”. Reprezentația va avea loc luni, 18 aprilie, începând cu ora 19.

Teatrul de Comedie, în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat, lansează pentru iubitorii de teatru propunerea de a o cunoaște pe Ludmila Ulițkaia, un mare scriitor rus contemporan care dezvoltă în acțiune teatrală o tematică actuală – conflictul dintre etnii și cel între generații.

Pentru unii spectatori este însă cunoscută Ludmila Ulițkaia ca prozator de talie internațională, răsplătită cu numeroase distincții pentru romanele sale traduse și editate la noi. Romanele sunt impresionante, captivante prin poveștile consistente despre viața cu bunele și relele sale.

Analiștii o consideră pe Ludmila Ulițkaia ”un Tolstoi modern”. Născută în 1943 într-un sat din Urali, a trăit și a cunoscut în amănunt viața din Rusia cu aspecte comune și în multe țări ale lumii. Este astăzi unul din principalii disidenți intelectuali din Rusia care condamnă regimul autoritar dictat de interesul celui care conduce statul.

La sfârșitul anilor `70, Ludmila Ulițkaia s-a angajat, pentru un timp, consilier literar la Teatrul Evreiesc de Stat din Moscova, a scris scenarii și s-a apropiat de teatru, pentru ca apoi să se lanseze ca romancier. ”Nepotul meu, Veniamin” este una din foarte puținele piese de teatru datorate Ludmilei Ulițkaia.

Autoarea propune scenei povestea tragi-comică a unei femei evreice, dornică de o familie și de urmașii ei, ca orice om. Acțiunea este plină de întâmplări neașteptate, degajă sensibilitate, dar și mult umor; oferă imagini din viața unor oameni obișnuiți din care nu lipsesc suferința și bucuriile.

Umorul punctează mereu acțiunile personajului central, Esfir Livovna (Maia Morgenstern), căreia îi revin monologuri esențiale pentru substratul acțiunii, mai ales în prima parte a piesei. Alături de Esfir este Elizaveta Iacovlevna (Emilia Popescu), opusul ei prin echilibrul judecării situațiilor.

Completează seria întâmplărilor neașteptate Sonecika (Andreea Alexandrescu), Vitea (Răzvan Krem Alexe, iar în alte reprezentații Andrei Miercure). Alegerea repertorială a acestei piese este meritorie prin conținutul tematic bogat în trimiteri la actualitate.

CITEŞTE ŞI: Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii are o nouă conducere. Ioana Băla, numită director executiv interimar

”<<Nepotul meu, Veniamin>> rămâne un spectacol atractiv prin intențiile textului unei scriitoare de valoare universală și prin prezența în distribuție a două personalități teatrale”, afirmă Ileana Lucaciu.

Cei care doresc să participe la acest spectacol vor avea nevoie de un certificat de vaccinare (schema completă) sau de un bilet de externare din spital, nu mai vechi de 90 de zile și nu mai recent de 15 zile. Biletele vor fi disponibile, în curând, în rețeaua iabilet.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns