Zi liberă pentru părinți

Potrivit legislației în vigoare, în cursul unui an calendaristic, oricare dintre părinții copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani are dreptul la o zi liberă din partea angajatorului, pentru verificarea stării de sănătate a minorilor, respectiv pentru controlul medical anual (fie în sistem public, fie în cel privat).

CITEŞTE ŞI: Prognoza meteo pentru săptămâna 19-25 august. Vezi cum va fi vremea în Banat

Pe de altă parte, însă, angajatorul nu are obligația de a-i plăti salariatului ”liberul” respectiv. Cererea se depune la locul de muncă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data anunțată, însoțită de o copie a documentului din care să rezulte calitatea de părinte/reprezentant legal al copilului și de o declaraţie pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte/reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.

CITEŞTE ŞI: O femeie beată şi-a continuat drumul după ce a ucis un bărbat cu maşina. Corpul neînsufleţit a fost găsit pe scaunul din dreapta

Ziua liberă se motivează ulterior printr-o adeverință eliberată de medicul de familie al copilului din care să rezulte faptul că acest control a avut loc.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă o singură zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea sănătății copiilor, ca și în cazul unui singur copil.

CITEŞTE ŞI: O timişoreancă a ajuns la Arad, unde dormea pe o bancă! Povestea frumoasei fete care nu mai vrea să se întoarcă acasă

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

În cazul în care niciunul dintre părinți, respectiv dintre reprezentanții legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

1 Comments
Vincent 20/08/2018
Ce birocratie absurda...! Cind simti ca ceva nu-i in ordine (cu copii) , mergi la medic cu el/ei... Anunti serviciul, de situatie, si seful trebuie sa inteleaga asta! Ulterior, aduci un certificat de la medicul vizitat... sau reglementezi orele lipsa cu recuperare, etc. Atita incredere e necesara intr-o intreprindere, altfel nu functioneaza optim activitatea !...Personal, parinte a doi copii , n-am fost niciodata sa inspectez starea de sanatate a copiilor, daca n-au avut nimica !... Doar de dragul de-a sta un timp in sala de asteptare si de-a explica apoi medicului c-am venit asa de dragul unui control medical - si in alta ordine de idei - de-a fura din timpul (pretios!) de asteptare a celor aflati intr-adevar intr-o situatie de urgenta !!!... Ca atare, nu mergeti la medic daca n-aveti un motiv ! Impiedicati pe altii care au mare nevoie................