Zeul Automobil, (de)mitizat în istorii și istorisiri de o carte cât un deceniu

Eugen Cocea

Într-o lume în care informația s-a mutat aproape cu totul în mediul virtual, în care tot ce vrei să știi e la îndemâna unui click de mouse, se pune tot mai des – și nu fără temei – întrebarea: mai avem nevoie de hârtie? Mai are, așadar, vreo utilitate imediată, vreun scop palpabil, vreun rost oarecare, drumul informației de la comunicator la receptor prin intermediul tradiționalului suport cu care suntem obișnuiți de la Guttenberg încoace?

A pierdut hârtia, încă de pe acum, partida cu lumea imensă a Internetului? Pentru nativii perioadei anterioare www-urilor sau hashtag-urilor, răspunsul nu poate fi decât unul singur: chiar dacă face tot mai mult casă bună cu desuetul, chiar dacă generația noului mileniu – cea născută în mediul digital și care a copilărit online – privește cartea ca pe un exponat de muzeu, mai avem nevoie de hârtie. Își are încă locul ei printre necesitățile de zi cu zi, nu neapărat atunci când avem trebuință de o informație ci, mai cu seamă, atunci când suntem în căutarea unei anume stări.

Desigur, nu-i ușor de străbătut drumul înapoi, după ce ai apucat deja pe mult mai facila cale ce duce de la rândul tipărit la cel prezentat pe ecranul vreunui device oarecare. Cu atât mai remarcabile sunt efortul și reușita care l-a încununat, trecute în dreptul unui gazetar timișorean, crescut la școala cuvântului tipărit și adaptat rapid la mediul actual puternic tehnologizat.

Pentru presa online, pasiunea lui Eugen Cocea pentru lumea automobilului a însemnat un plus, o nișă ocupată de strădania sa materializată în 24auto.ro. Un site, un blog, o publicație virtuală care a crescut cu fiecare informație livrată provenind din generosul și apetisantul domeniu auto, din portofoliul său de știri nelipsind nimic din ceea ce se întâmpla/se întâmplă/se va întâmpla în lumea vitezei și a cailor-putere.

După un deceniu și peste 6000 de articole publicate, Eugen Cocea izbutește o nouă performanță, salutară prin ineditul său. O reunire a celor mai importante și atractive subiecte, prezentate în cei zece ani de existență a lui 24auto.ro, o retrospectivă a întregii istorii a automobilului, dezvăluită într-un volum care înseamnă însă cu mult mai mult decât o simplă înșiruire de știri.

Prin calitatea de excepție a tiparului, prin structura sa, întru totul familiară fidelilor urmăritori ai știrilor livrate digitalizat, printr-o abundență a imaginilor ce însoțesc informația, întâlnită îndeobște doar în mediul virtual și, desigur, prin reclamele (cu specific, cum altfel, automobilistic), nelipsite nici ele din online, noua apariție editorială numită cât se poate de nimerit „Știri, istorii și povești despre automobile“ are aparența unui blog transpus pe hârtie, un site în care navighezi nu cu mouse-ul, ci după „moda veche“, răsfoind pagină după pagină.

Stiri istorii si povesti despre automobile

O realizare ieșită așadar din „banalul“ adus de o simplă carte cu subiect auto, dar care nu pierde nimic, prin aspectul său de site de specialitate, din atractivitatea unui volum pe care îl citești pe nerăsuflate. Există, între copertele blogului-carte, o lume din care nu lipsesc eroii (purtători ai unor nume celebre precum Mercedes, Audi, Toyota ori Ferrari) ce se duelează în arena circuitelor, a raliurilor sau în cea a indicilor bursieri, povești de dragoste sau divorțuri, crize „de familie“ cu urmări la scară mondială („Dieselgate“), există, într-un cuvânt, toate ingredientele unui roman în care Zeul Automobil este (de)mitizat, înfățișat pe rând fie aidoma unui idol adulat de milioane de credincioși, fie precum împăratul cel gol din poveștile copilăriei.

Din paginile istoriilor și istorisirilor răzbesc ecourile unor întâmplări ce ne sunt deja familiare, după cum răzbat și informații rămase multora necunoscute până acum. De la atacul cibernetic ce a oprit producția Dacia în primăvara anului 2017, până la isprăvile lui Gurgbanguly Baerdymukhamedov, excentricul președinte al Turkmenistanului care a interzis mașinile de culoare neagră în capitala țării, Ashgabat, de la profitul record realizat de celebrul Rowan Atkinson, care și-a vândut bolidul său McLaren F1 la un preț cu 7,3 milioane de lire sterline mai mare decât cel cu care Mister Bean își achiziționase mașina, la istorica decizie luată de Arabia Saudită, singura țară din lume care interzicea femeilor să conducă automobile ridicând, în cele din urmă, această interdicție, toate întrepătrunderile dintre lumea în care trăim și cea, cu totul particulară, a mașinilor de ieri și de azi ne sunt prezentate în stilul concis al articolelor online, dar cu substanța jurnalismului de calitate.

Cu parfumul de epocă adus de cel mai vechi model funcțional din lume, acționat de forța aburului, ori vibrația science-fiction indusă de vehiculele viitorului, autonome, electrice și conectate, volumul incită, atrage și seduce nu numai cunoscătorii domeniului auto sau împătimiții raliurilor ori ai întrecerilor Formulei 1, ci și pe „neofiții“ volanului, ba chiar și pe cei neatinși încă de microbul automobilistic, din al căror buzunar lipsește carnetul de conducere.

„Apărută din dorința de a împărtăși cele mai interesante subiecte din lumea auto, așa cum am făcut inițial în mediul online, cartea de față este dedicată tuturor celor care îndrăgesc automobilul și, deopotrivă, celor care au crezut în proiectul nostru și ne-au sprijinit în toți acești ani“, ține să precizeze Eugen Cocea.

Autorul nu se sfiește însă să mărturisească nici că volumul său este rodul unei întâmplări, ce-i drept, una fericită.

„Atunci când s-au împlinit zece ani de la lansarea proiectului online numit 24auto.ro, m-am gândit să fac o selecţie cu cele mai interesante titluri apărute pe site. Au fost mult mai multe decât m-aş fi aşteptat, astfel că am fost nevoit să fac o alegere între miile de articole publicate. Mi-am dat seama repede că e păcat să renunţ la atâtea subiecte interesante.

Intenția mea iniţială era să transpun grupajul pe un suport electronic, sub forma unui stick, pe care să-l dau celor pasionaţi de domeniu. Discutând apoi cu unii dintre ei, mi-a fost insuflată ideea realizării unei cărți, care să cuprindă o selecție reprezentativă a subiectelor abordate în deceniul de existență al lui 24auto.ro.

Mai mult decât atât, am găsit în rândul iubitorilor domeniului auto şi susţinerea financiară indispensabilă unei lucrări de ținuta grafică deosebită pe care, spre bucuria mea, acest volum o prezintă. Așadar, de la o simplă întâmplare, una fericită, am ajuns să editez cartea de față“, a conchis Eugen Cocea, cu ocazia recentei lansări a „Știrilor, istoriilor și poveștilor despre automobile“, găzduită de Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din Timișoara.

Apariție de un inedit reconfortant, atractivă deopotrivă celor care nu au cedat cu totul cântecului de sirenă al informației oferite digital, cât și celor pentru care lumea virtuală reprezintă mediul obișnuit, cartea-blog poate că nu este, așa după cum cu modestie ne încredințează chiar creatorul său, o lucrare de autor.

Rămâne însă o realizare deosebită, ce va spori cu siguranță numărul fidelilor închinători la Zeul Automobil și poate, cine știe, chiar și pe cel al cititorilor „pe stil vechi“, căutători ai informației, dar, mai ales, ai unei stări anume, pe care numai hârtia ți-o poate da.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *