Zece proiecte din Timiș au fost admise la finanțare în cadrul programului pentru școli verzi, iar alte trei se află pe lista de rezervă

Zece proiecte din Timiș au fost admise la finanțare în cadrul programului pentru școli verzi, iar alte trei se află pe lista de rezervă

Zece proiecte din Timiș au fost admise la finanțare în cadrul programului pentru școli verzi, iar alte trei se află pe lista de rezervă.

Ministerul Educației a publicat lista finală a proiectelor care vor primi sprijin financiar în cadrul programului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”.

Alocarea financiară destinată acestui apel este de 225.000.960 de euro, fără TVA.

Din totalul de 227 de proiecte depuse, 54 au fost admise și 155 trecute pe lista de rezervă.

Dintre cele 54 de proiecte admise, 10 sunt din județul Timiș. Proiectele depuse de administrațiile locale ale comunelor Dumbrăvița (zona Cora), Moșnița Nouă (liceu), Săcălaz, Giroc, Ghiroda, Sânandrei, Șag, Saravale au fost admise în vederea finanțării construirii de școli verzi, iar comuna Becicherecu Mic primește finanțare pentru reabilitarea și eficientizarea Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Țichindeal”.

În Timișoara, beneficiar al programului este Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Dumitru Ciumăgeanu”, proiectul fiind depus de Consiliul Județean Timiș, sub tutela căruia se află unitatea de învățământ special.

Printre proiectele aflate pe lista de rezervă, figurează cele depuse de comuna Jebel, comuna Tomnatic și orașul Deta.

Programul de construire și dezvoltare a școlilor verzi, finanțat prin PNRR, a fost lansat în luna martie 2023. Unul dintre criteriile impuse pentru obținerea finanțării a prevăzut ca finalizarea investiției să se realizeze până la data de 31.12.2025.

”Școlile verzi edificate prin prezentul apel de proiecte vor fi școli prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, părinților și comunității, fiind construite cu mai multă lumină naturală, cu o ventilație mai bună și materiale de construcție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, reciclabile. Costurile de exploatare pentru energie și apă într-o școală ecologică pot fi reduse cu 20% până la 40%. Prin tipul de construcții și de dotări existente, școlile verzi reduc semnificativ emisiile de dioxid de carbon, precum și consumul de apă cu până la 32%”, se precizează în Ghidul solicitantului.

Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitățile administrativ-teritoriale au putut obține granturi atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de „școală verde”.

CITEȘTE ȘI: Poli rămâne în elita handbalului, după 35-25 cu Minaur. Steaua – Potaissa: 34-34


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *