Zăcământul din țara vecină care va transforma Europa într-o putere mondială. Și România își redeschide minele

mină zacamant

Geologii au început să exploreze dealurile din apropierea râului Jadar din Serbia în căutarea unui metal care a devenit omniprezent în tehnologia modernă: litiul. Dacă descoperirea va fi una semnificativă, atunci acest lucru ar putea permite ţării vecine să devină un nou front european în lupta economică cu Asia.

CITEȘTE ȘI: Puști, revolvere, pistoale și lunete, confiscate de polițiști, în vestul țării

Analiştii estimează că cererea de litiu va creşte de opt ori în următorii 11 ani, potrivit incont.ro

Depozitele estimate din Serbia sunt cele mai mari din Europa, iar apetitul pentru acest material care este utilizat în producţia de baterii necesare pentru telefoane mobile şi automobile electrice a determinat o serie de mari companii din industria minieră, precum Rio Tinto Group, să studieze viabilitatea extragerii acestor depozite.

În luna februarie a acestui an, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apreciat că aceasta este „una din cele mai mari speranţe pentru Serbia” şi a cerut companiilor să urgenteze lucrările pentru a demara producţia.

Şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia şi Austria, studiază posibilitatea mineritului de litiu. La rândul său România a decis să-şi redeschidă minele de metale rare. În plus, companiile internaţionale au început să îţi extindă operaţiunile de producţie de baterii în regiune, inclusiv Daimler AG şi Johnson Matthey Plc în Polonia.
Citește și: Materiale rare și extrem de rare care nu se găsesc în Europa zac în pământul României. Minele închise după ’89 vor fi redeschise

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, anunţat, recent, că au fost redeschise trei mine în perimetrul Jolotca, din judeţul Harghita, adăugând că, într-un an, „vom avea toate minele deschise”. Potrivit ministrului, în minele închise după 1989 se regăsesc materiale rare și extrem de rare, din care unele nu se găsesc în Europa, care acum sunt intens folosite în industria IT și cea auto, ceea ce ar putea pune România pe harta exportatorilor de astfel de elemente chimice.

Însă depozitele de litiu din Serbia, dacă vor putea fi extrase, sunt suficient de mari pentru a permite continentului să concureze cu Asia, în special cu China, ar treilea mare producător mondial de litiu şi cel mai mare producător mondial de baterii litiu-ion.

Rio Tinto, una din cele mai mari companii de minerit din lume, şi compania cu sediul în Australia Jadar Lithium Plc evaluează în prezent cât de mult litiu este în Serbia. Rio Tinto nu a dorit să facă comentarii iar Jadar Lithium, care include un grup de investitori reprezentanţi de JPMorgan Chase & Co., a refuzat să precizeze care este zona unde se fac explorări.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Zăcământul din țara vecină care va transforma Europa într-o putere mondială. Și România își redeschide minele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *