Vremea jumătăților de măsură a trecut!

poza front page

Nicolae Robu a anunțat că bucătarul Antonio Passarelli trebuie să demoleze o parte din construcția de lemn pe care a ridicat-o în Parcul Alpinet, primarul făcându-se că uită de celelalte nereguli existente în acest caz

În ședința de marți a Consiliului Local Timișoara, aleșii timișorenilor au evitat – probabil și cu ajutorul serialului publicat în paginile „Renașterii bănățene” – capcana întinsă de bucătarul italian Antonio Passarelli (sfătuit de bunul său amic Adrian Orza), care a solicitat permisiunea de a-și extinde construcția de lemn ridicată în Parcul Alpinet, după ce deja făcuse acest lucru! Era evident că bucătarul italian și prietenul său din consiliul local au mizat pe faptul că nimeni nu va zice nimic, iar suprafața construcției va putea fi mărită fără nici o opreliște, de la 92 la 140 de metri pătrați.

Un pretext ridicol

Pretextul invocat de cuplul Passarelli – Orza, așa-zisa protejare a unui copac aflat pe amplasamentul cu pricina, este de un ridicol absolut, din mai multe motive. Mai întâi, în amplasamentul scos la licitație nu apărea nici un copac și, în afară de cazul în care pomul a crescut peste noapte, era clar că acesta nu putea deveni un obstacol decât dacă s-ar fi depășit suprafața alocată. În al doilea rând, copacul nu doar că nu a fost protejat, dar i s-au tăiat cinci ramuri pentru a putea fi încastrat în construcție. Nu în ultimul rând, și dacă am admite, prin absurd, că s-a dorit protejarea copacului, cum se explică atunci că asta s-a făcut prin depășirea platformei de beton și prin distrugerea spațiului verde din jur?! Sau ne dăm ecologiști și mari iubitori ai naturii doar dacă e vorba de un anumit copac, în schimb ne doare în cot de restul parcului?

Termen devansat

Una peste alta, așa cum v-am informat la vremea respectivă, consilierii locali n-au căzut în capcană și au refuzat să voteze extinderea suprafeței, în schimb, primarul Nicolae Robu trasându-le sarcină juriștilor municipalității să afle, până luni, 28 septembrie, dacă există o soluție pentru ca hardughia de lemn din Parcul Alpinet să intre în legalitate. Surprinzător, însă, Nicolae Robu a anunțat, vineri, în conferința de presă susținută la sediul PNL (nu-i prima oară când primarul amestecă treburile de partid cu administrarea orașului, dar asta-i altă discuție), că a luat deja o decizie cu privire la acest subiect: „Am accelerat puţin lucrurile şi am lămurit că nu se poate accepta sub nici o formă ocuparea unei suprafeţe mai mari decât cea care a făcut obiectul licitaţiei. Nici prezenţa acelui copac şi nici alte lucruri nu pot justifica schimbarea suprafeţei pe care se face o unitate comercială în raport cu ceea ce a făcut obiectul unei licitaţii. Eu am cerut administratorului public şi arhitectului-şef să ia măsuri pentru aducerea terasei la o suprafaţă ocupată la sol fix cât e scris în caietul de sarcini şi în acest scop le-am solicitat să marcheze concret suprafaţa respectivă cu ţăruşi, să nu mai fie nici o discuţie ulterioară. Evident că o parte din ce s-a construit va trebui să dispară”.

Compromis sau lucru bine făcut?

Dacă această parte a declarației primarului este în regulă și merită aplaudată, continuarea anunțului făcut de Nicolae Robu nu se mai înscrie în același registru: „Ca şi construcţie este în regulă, aici arhitecţii se pronunţă. Se permite funcţionarea între 1 ianuarie şi 31 decembrie, nu este cu fundaţie şi ziduri, este în regulă”. Nu, nu este deloc în regulă, domnule primar. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că s-a făcut un compromis, chestie care nu se potrivește, nu-i așa?, cu promisiunea din sloganul electoral, cea cu lucrul bine făcut…

Peretele lung de 20 de metri obturează vederea spre Bega și nu are nici o legătură cu sintagma “terasă sezonieră”
Peretele lung de 20 de metri obturează vederea spre Bega și nu are nici o legătură cu sintagma “terasă sezonieră”

Toamna se numără neregulile

Toți cei din primărie, implicați mai mult sau mai puțin în problemă, tot îi dau cu „terasa sezonieră” în sus și-n jos, iar singura bubă pe care au descoperit-o pare a fi doar mărirea pe șest a suprafeței, când, de fapt, neregulile sunt mult mai multe, dar sunt trecute sub tăcere de cei responsabili cu depistarea lor. Le vom trece încă o dată în revistă, le vom numerota chiar, poate așa vor fi mai ușor de reținut…

Cei doi buni amici, bucătarul Antonio Passarelli și consilierul local Adrian Orza, își văd planurile date peste cap
Cei doi buni amici, bucătarul Antonio Passarelli și consilierul local Adrian Orza, își văd planurile date peste cap

Eroarea inițială

1. Din start, amplasamentul scos la licitație a fost unul greșit: Planul Urbanistic Zonal Malurile Canalului Bega și toată documentația referitoare la reabilitarea acestei zone nu menționează niciunde posibilitatea amenajării unei terase sezoniere în mijlocul Parcului Alpinet, ci pe mal, lângă apă!

Unde-i toaleta?

2. A fost acceptat la licitație un proiect care nu îndeplinește condiția deținerii de către societatea participantă a unei toalete la o distanță mai mică de 250 de metri sau un contract de închiriere pentru o toaletă, proiectul prevăzând o toaletă ce urma să fie construită DUPĂ licitație.

Proiectul câștigător nu respectă legea

3. Dacă proiectul cu care Antonio Passarelli a câștigat licitația prevedea că respectiva construcție va avea avea tavan de lemn masiv și va fi închisă cu trei pereți din lemn, atunci nu bucătarul italian, ci funcționarii din primărie care s-au declarat de acord cu așa ceva au o mare problemă, fiindcă proiectul încalcă flagrant HCLT 43/1.03.2011 privind aprobarea Regulamentului privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal – terase sezoniere pe raza Municipiului Timișoara! În respectivul regulament, se scrie negru pe alb că terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine din materiale impermeabile, nicidecum din lemn, și se interzice „închiderea teraselor lateral cu orice fel de material”. De altfel, în catalogul de mobilier urban anexat PUZ-ului Malurile Canalului Bega, sunt inserate fotografii exemplificative, din care orice om de bună-credință își poate da seama ce se înțelege prin terasă sezonieră.

Iarna nu-i ca vara

4. Primarul Nicolae Robu se face că nu înțelege nici el semnificația termenului „sezonier”, deși în regulamentul invocat mai sus se precizează clar: „comerț sezonier este activitatea de comerț stradal desfășurată în perioade de timp determinate, de regulă în sezoanele turistice”. Nicolae Robu susține că „se permite funcţionarea între 1 ianuarie şi 31 decembrie” și, în principiu, are dreptate, în sensul că întreprinzătorul care vrea să mențină terasa în funcțiune tot anul o poate face, dacă plătește primăriei chiria cuvenită. Doar că, evident, nimeni nu-i nebun să țină terasa deschisă în timpul sezonului ploios de toamnă sau în toiul iernii, că nu i se așează nici un client la masă… Ca atare, întreprinzătorul care are deschisă unitatea comercială din 1 ianuarie până în 31 decembrie nu are, cu siguranță, terasă, ci local permanent, cu tavan serios și pereți așijderea, adică exact ce a plănuit Antonio Passarelli să ridice în Parcul Alpinet. Suntem curioși ce se întâmplă dacă dispar pereții și tavanul: își va mai aștepta masterchef mușteriii când afară va turna cu găleata sau va ninge ca-n povești?

Punct și de la capăt

Sincer, neregulile și ilegalitățile comise în acest caz sunt atât de evidente, încât nu ne vine să credem că domnul primar își închipuie că revenirea construcției la suprafața inițială va avea darul de a închide gura protestatarilor. Nu, vremea jumătăților de măsură a trecut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Vremea jumătăților de măsură a trecut!

  1. Foarte bine,ca se aplica legea .Dar nu preferential!Adica pe trotuarul pietei Aurora stau terasele si pietonii circula pe sosea ,si nimeni nu-i demoleaza .A stim si de ce…acolo in Hotel Aurora domnii liberali au cartierul general .Isi stabilesc intalnirile „pentru binele cetatenilor cartierului” .Normal ca nu respecta legea patronul ca ” nimeni nu ne face nimic avem pile”…

  2. Nici un fel de terasa nu-și are locul în parcul Alpinet! Sa se apuce cine trebuie sa reabiliteze parcul, nu sa-l transforme intr-o afacere!

  3. Lae minte cand spune ca problema s-a rezolvat. Ori nu stie sa citeasca legile, ori e direct interesat. Acolo toata afacerea miroase de la o posta a aranjament Orza- Lae- Pasarelli ( poate si altii…). Plus functionari din primarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *