
În materie de investiții publice, comuna din apropierea Timişoarei și-a închis la finele anului trecut proiectele aflate în derulare. În portofoliul autorității publice există destule obiective, câteva dintre acestea fiind foarte importante pentru cele trei localități componente, respectiv reședința unității teritoriale, Peciu Nou, și satele aparținătoare Diniaș și Sânmartinu Sârbesc.
Două dintre aceste obiective vizează modernizarea de străzi, mai pe înțeles spus asfaltări. Un astfel de proiect, depus pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, vizează realizarea a șase kilometri de străzi asfaltate la Peciu Nou și Sânmartinu Sârbesc și se află în evaluare. Un proiect similar, pentru alți șase kilometri de străzi, este depus pentru obținerea finanțării prin Programul Național de Dezvolatre Locală.
De asemenea, reabilitarea rețelei de apă potabilă și achiziționarea unei stații de tratare, respectiv înființarea rețelei de canalizare, cu evacuarea apelor uzate în stația de epurare de la Sânmartinu Sârbesc, reprezintă alte obiective importante ale comunei. Pentru reabilitarea sau amenajarea a trei parcuri, câte unul în fiecare localitate componentă, există un proiect mai vechi al administrației comunale, dar acesta încă nu și-a găsit o sursă de finanțare, rămânând pe mai departe la stadiu de deziderat.
Legea care permite „cumpărarea de vechime”, adoptată de Camera Deputaţilor
Alte proiecte se adresează populației școlare, de la creșă la liceu, care la nivelul centrului de comună numără sute de copii și adolescenți. Noii edili vor stabili și alte priorități de dezvoltare a localităților pe care le gospodăresc abia după ce va fi efectuat un inventar al patrimoniului și al situației economice a primăriei.
EXCLUSIV! Apa din două localităţi de lângă Timişoara este toxică
„De altfel, la Peciu Nou – ne spune primarul Gabriel Drăgan – am instituit un alt mod de lucru, în sensul că prioritățile se cer stabilite de consiliul local, un organism viu care trebuie să țină seamă de cerințele cetățenilor în slujba cărora, de altfel, se află și edilii, și nu oricum, ci non-stop”.
Satul cu trei locuitori şi două case, dar cu drum asfaltat
Cel puțin astfel s-a promis în campania electorală și, nu-i așa, sună frumos?