Vestul turistic! O oază de liniște, nu departe de Timişoara

Moneasa 1

Situată în județul Arad, într-o depresiune de lângă muntele Codru Moma, Moneasa mai este denumită şi „perla” Munţilor Apuseni. Este amplasată la o distanţă de 110 kilometri de oraşul Arad şi la 20 de localitatea Sebiș.

Împrejurimile de o frumuseţe rară constau în minunatele culmi ale Masivului Codru-Moma din lanţul Munţilor Apuseni. Aceste culmi muntoase sunt din roci calcaroase şi strălucesc golaşe, albe, lângă verdele pădurilor.

Climatul staţiunii este un factor terapeutic, iar izvoarele de ape minerale conţin calciu, magneziu, sodiu și oligominerale. Printre indicațiile terapeutice se află afecțiuni ale sistemului nervos periferic, neurologice periferice și centrale, ginecologice cronice, nevroza astenică; boli metabolice și de nutriție, reumatism, periartrita scapulohumerală.

În Moneasa se pot face băi termale, tratamente de relaxare pentru a elimina stresul şi oboseala, electroterapie și kinetoterapie. Stațiunea Moneasa se bucură de un climat destul blând, extrem de favorabil curelor balneare, dar este deschisă în orice sezon.

statiunea moneasa

Printre obiectivele care pot fi vizitate se află Cascada Boroaia, casa pictorului şi sculptorului Gheorghe Groza, cariera de marmură, rezervaţia de laur, Peştera Liliecilor și platoul carstic Tinoasa.

O istorie seculară

Deși atestată încă din 1597, odată cu donarea de către principele Sigismund Bathory a domeniului Moneasa și a Cetății Deznye lui Kornis Gaspar, stațiunea era deja renumită încă din perioada ocupației otomane, când turcii au construit primele băi, exploatând apele termale de aici.

Dar bogățiile acestei zone nu se rezumau doar la apele termale, ci și la exploatările de marmură roșie și neagră și ale lemnului. După plecarea turcilor, domeniul a fost cumpărat de către baronul Nevery Alexa de Gyula Varsand și fratele acestuia, Iosif.

Cincizeci de ani mai târziu, în 1891, soția contelui Friedrich Wenckheim, Krisztina, a cumpărat moșiile din Sebiș, Moneasa, Ravna și Selejani de la unul dintre proprietarii care s-au tot succedat.

„Începuturile au fost foarte grele, căci drumurile erau într-o stare jalnică, nu de puține ori trăsurile rămâneau fără roți prin hârtoapele cât casa, iar în zilele ploioase, căruțele intrau în apă până la butucul roții. De la Sebiș la Moneasa făceai două ore cu trăsura pe timp frumos, iar pe timp urât doar nebunii se încumetau la drum”, se arată într-o istorie a stațiunii de pe site-ul ploaiadecuvinte.blogspot.com. I-a luat ceva vreme contelui să schimbe fața domeniilor sale și a muncit cu drag pentru că își construia un cămin, iar afacerile se cereau a fi prospere pentru întreținerea unei familii numeroase.

Printre altele, a construit calea ferată care făcea legatura între Arad-Brad-Moneasa și s-a apucat să schimbe fața stațiunii, ridicând stabilimente turistice moderne. Contele și-a promovat investiția pentru cura împotriva afecțiunilor sistemului nervos, ale celui locomotor, boli de nutriție și metabolism sau ginecologice, astfel încât, în 1895, a crescut fluxul turiștilor în stațiune la peste o sută de persoane. Trei ani mai târziu, Moneasa obținea statutul de stațiune balneară.

Posibilități de cazare și masă

La ora actuală, se găsesc numeroase oferte de cazare în stațiunea Moneasa. Dintre acestea, poate fi menționată cea de la Hotelul „Moneasa”, unde, în extrasezon, un pachet de trei zile cu cazare și pensiune completă costă 340 de lei, iar unul cu demipensiune – 260 de lei de persoană.

abonament renasterea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *