Veste mare pentru timişoreni şi pentru întreg vestul ţării! A ieșit din comă

spitalul de copii 2

Într-un oraș care se afla, în anul 2012, la cheremul clanurilor imobiliare și în care o serie de unități sanitare ajunseseră deja pe mâna acestora, construirea unor spitale noi părea un vis cam îndepărtat.

Cu toate acestea, mai ales după ce o secție a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara a fost evacuată, autoritățile și-au dat mâna și au început edificarea unui alt corp de clădire, care să satisfacă cele mai moderne cerințe medicale. Din păcate, construirea aripii noi a Spitalului de Copii s-a împotmolit în câteva ziduri și în insolvența firmei care a deschis șantierul.

După o pauză care a dat peste cap termenul inițial de finalizare, care era în luna mai a anului 2016, lucrările au fost reluate cu un alt constructor, iar acum se aude, din nou, sunete de flex pe șantier, semn că, în curând, se va ajunge la acoperișul clădirii deja înălțate.

Noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” urmează să aibă o suprafață utilă de 8.055 de metri pătrați și peste 100 de paturi. Toate secțiile aflate în clădirile care mai sunt revendicate de foștii proprietari vor fi mutate aici. La finalizarea lucrărilor, Spitalul de Copii din Timișoara va deveni una dintre cele mai moderne şi mai extinse unităţi sanitare de acest tip din România.

Aripa nouă este o construcţie pe opt niveluri (demisol + parter + şase etaje), care va fi legată de corpul existent printr-o pasarelă vitrată. Clădirea nouă va avea o capacitate de 150 de paturi, după următoarea structură funcţională: la demisol, spaţiile pentru prosectură, spaţiile farmaciei, spaţii de depozitare, spaţiu pentru postul trafo; la parter, Unitatea de Primire Urgenţe, accesul principal în spital, secţia de radiologie, laboratorul de roentgendiagnostic; la etajul 1 vor funcționa policlinica și laboratoarele de analize.

La etajul 2 vor fi situate blocul operator și spaţiile de terapie intensivă ATI; la etajul 3 – saloanele de ortopedie cu toate spaţiile adiacente; la etajul 4 vor fi saloanele de chirurgie; la etajul 5 – saloanele de prematuri; la etajul 6 sunt prevăzute saloane pentru mame, vestiare pentru personal, săli de cursuri.

Se naște mai greu

Termenul inițial de finalizare a construcției fusese fixat în luna mai a anului trecut, dar încurcăturile de pe șantier au făcut ca acesta să se îndepărteze. Mai întâi, constructorii au avut de-a face cu o fundație veche din beton, care a trebuit demolată, apoi cu o descărcare arheologică, dar și cu unele probleme legate de proiect.

Lovitura de grație a dat-o, însă, intrarea în insolvență a firmei Prompt SA, care a lăsat apoi baltă toată lucrarea. După mai multe discuții, una dintre societățile care au garantat pentru constructorul inițial, Sulfatim SRL, a preluat șantierul, iar acum au reapărut muncitorii. De altfel, nu mai era prea mult de lucru la partea principală a clădirii, fiind necesară înălțarea ultimului nivel și acoperirea acestuia, după care se va trece într-o nouă fază.

Din cât se pare, finanțarea nu va constitui o problemă pentru continuarea lucrărilor, întrucât în bugetul Timișoarei a fost prevăzută suma de 12 milioane de lei pentru extinderea Corpului B al Spitalului de Copii. De asemenea, de la Guvern vor sosi alte 10 milioane de lei, care vor completa bugetul. Așa că noul antreprenor nu are altceva de făcut decât să-și vadă de treabă.

Investiția le va servi nu numai locuitorilor din urbea de pe Bega și timișenilor, ci și copiilor din județele limitrofe, Spitalul „Louis Țurcanu” fiind unitatea sanitară spre care sunt expediate și cazurile grave din zona de Vest a țării. Oricum, în acest mileniu în Timișoara nu a fost construit nici un spital nou.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Veste mare pentru timişoreni şi pentru întreg vestul ţării! A ieșit din comă

  1. „După o pauză care a dat peste cap termenul inițial de finalizare, care era în luna mai a anului 2016, lucrările au fost reluate cu un alt constructor, iar acum se aude, din nou, sunete de flex pe șantier, semn că, în curând, se va ajunge la acoperișul clădirii deja înălțate.”

    „Dacă se aude sunete” e bine!

  2. Vechiul spital de copii revendicat de fostii proprietari ?Tiganii nu au fost prprietari in perioada interbelica de imobile in partea centrala a orasului doar zona KUNTZ era a lor, Au vrut ciorile in centru prin orice mijloace asa ca au gasit functionari la primarie ,cadastru ,notari si au venit cu hartii semnate cav au cumparat drepturile de revendicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *